Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Ľudia sa na Cirkusoch smejú a bavia, no nevidia slzy zvierat

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nedôstojné podmienky pre život, tvrdá a bolestivá drezúra či odopretie naplnenia prirodzených potrieb. Aj takáto je situácia v cirkusoch so zvieratami.

Bratislava 13. septembra (TERAZ.sk) - Cirkusy. Určite každý z vás videl manéž, drezúru a množstvo nadšených tlieskajúcich ľudí. Povrazolezkyňa 15 metrov nad hlavami obecenstva vyvoláva obdiv. Medveď krúžiaci okolo arény na trojkolke či slon balansujúci na lopte vyludzuje na tvárach čoraz väčšieho počtu moderných divákov prinajmenšom rozpaky a otázky. Odhalenie skutočnej reality cirkusov, krutých zákulisných praktík a pribúdajúce iniciatívy ochrancov zvierat na celom svete už prinášajú prvé úspechy a zdá sa, že postupné zákazy cirkusov so zvieratami v jednotlivých krajinách naštartovali ukončenie jednej smutnej éry. Píše na svojej stránke slovenská organizácia na ochranu zvierat, slobodazvierat.sk . Sloboda zvierat rozbehla petíciu na zakaz cirkusov, ktorá bude trvať 4. októbra a následne ju signatári odovzdajú ministrovi životného prostredia. Výzvu nájdete tu: Petícia za zákaz vystupovania zvierat v cirkusoch

Foto: TASR/AP

Cirkusom nie


Ochranári a bojovníci za slobodu zvierat hovoria cirkusom nie z jednoduchého dôvodu. Cirkusové zvieratá žijú v nedôstojných podmienkach. Väčšina zvierat v cirkuse trávi svoj život v stiesnených klietkach. Najviac trpia divožijúce zvieratá, ktorých prírodné podmienky je možné v zajatí aj pri dobrej vôli veľmi ťažko nasimulovať. Prirodzené teritórium tigra má stovky, niekedy dokonca tisícky km². V cirkusoch sú mačkovité šelmy držané v klietkach o niekoľkých m² bez tzv. enrichmentu (obohatenie, slúžiace na zmyslovú a mentálnu stimuláciu zvierat držaných v zajatí) 20 hodín denne. Okrem povinnej prípravy na predstavenia sa von z klietok nedostávajú. Mnohé z nich sú izolované a trávia hodiny a dni osamote, napriek tomu, že v prírode žije väčšina druhov spoločensky, teda v prirodzených skupinách so zvieratami svojho druhu.

Cirkusové zvieratá často zakúšajú bolestivú drezúru. Bez drezúry nie je možné naučiť stáť slona na zadných nohách, skákať leva cez ohnivú obruč ani medveďa bicyklovať.