Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Magazín

Režisér M. Luther si na MFF Art Film prevezme ocenenie Zlatá kamera

Slovenský filmový a televízny režisér a scenárista MILOSLAV LUTHER. Foto: TASR - Milan Kapusta

Lutherovým debutovým kinofilmom bola rozprávka Kráľ Drozdia brada (1984). V rámci tohto žánru o dva roky neskôr nakrútil aj adaptáciu Dobšinského Mahulieny, zlatej panny.

Bratislava 14. mája (TASR) - Organizátori Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Art Film 2024 zverejnili ďalšieho laureáta Zlatej kamery. Ocenenie určené pre domácich i zahraničných filmových profesionálov si v Košiciach na 30. ročníku festivalu prevezme slovenský filmový a televízny režisér Miloslav Luther. TASR o tom informovala PR manažérka Andrea Čurná.

Pripomína, že Luther vo svete filmu začínal ako asistent réžie a pomocný režisér na snímkach Stanislava Barabáša (Krotká), Ivana Balaďu (Dáma) a Ela Havettu (Slávnosť v botanickej záhrade). Po absolvovaní pražskej FAMU nastúpil ako režisér do Slovenskej televízie, kde sa od spravodajstva a publicistiky dostal k réžii televíznych inscenácií a hraných filmov. Už za svoj druhý televízny film s adaptáciou poviedky Thomasa Manna Mário a kúzelník (1976) s Jurajom Kukurom v hlavnej úlohe získal viacero ocenení, vrátane Striebornej nymfy na medzinárodnom televíznom festivale v Monte Carle. V roku 1983 nakrútil päťdielnu minisériu Lekár umierajúceho času o osudoch Jana Jessenia. Zostrihom vznikla aj filmová verzia pod názvom Svedok umierajúceho času.

Lutherovým debutovým kinofilmom bola rozprávka Kráľ Drozdia brada (1984). V rámci tohto žánru o dva roky neskôr nakrútil aj adaptáciu Dobšinského Mahulieny, zlatej panny. Jeho ďalšie filmy Zabudnite na Mozarta (1985), Chodník cez Dunaj (1989), Anjel milosrdenstva (1993) získali viacero domácich i zahraničných ocenení. So svojím bratom, kameramanom Igorom Lutherom nakrútil dva filmy - Tango s komármi (2009) a Krok do tmy (2014).

"Jeho režijné poňatie charakterizuje realistické vykreslenie atmosféry, aj keď sa príbehy, ktoré si vyberá, odohrávajú v pohnutých historických obdobiach," hovorí o tvorbe doyena slovenskej filmovej réžie Martin Palúch, umelecký riaditeľ MFF Art Film. Dodáva, že protagonisti Lutherových filmov bývajú vrhnutí do netradičných situácií. "V ktorých musia zápasiť s mocou a okolnosťami, pričom čelia silným vnútorným dilemám. Je pritom jedno, či ide o postavy historické alebo bežných smrteľníkov."

Art Film 2024 sa uskutoční v Košiciach od 21. do 28. júna. Ponúkne vyše 120 filmov v 12 programových sekciách. Divákov čaká i bohatý sprievodný program. Bližšie informácie nájdu záujemcovia na www.iffartfilm.com.