Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

M. MATANIN: Maratón zvládne úplne každý zdravý človek

Marcel Matanin, archívne foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Odbehnúť vyše 42-kilometrovú trať dokáže aj nebežec po minimálne polročnej príprave. V tomto prípade však ide len o zvládnutie samotnej trate a nie o nejaký konkrétny čas.

Bratislava 25. januára (TASR) - Maratón zvládne úplne každý zdravý človek, samozrejme, po dôkladnom tréningu. Odbehnúť vyše 42-kilometrovú trať dokáže aj nebežec po minimálne polročnej príprave. V tomto prípade však ide len o zvládnutie samotnej trate a nie o nejaký konkrétny čas. Pre TASR to povedal bývalý slovenský reprezentant Marcel Matanin, ktorý v roku 2004 štartoval v maratóne na olympiáde v Aténach.

„Maratón je vytrvalostná disciplína, čiže pokiaľ sa na ňu bežec chystá postupne, tak je to úplne v pohode a mal by to zvládnuť bez zdravotných problémov,“ povedal Matanin pre TASR.



Podľa neho však existujú určité zdravotné obmedzenia, ktoré človeka limitujú už pri samotnom behu ako takom, čiže maratón u neho neprichádza do úvahy. „Je potrebné urobiť vyšetrenie u športového lekára, ktorý povie na základe výsledkov, či je človek zdravý na to, aby vôbec vytrvalostný šport mohol robiť. Pokiaľ áno, každý človek, aj nebežec, po minimálne polročnej príprave dokáže odbehnúť maratón. Ale hovoríme len o odbehnutí, čiže nenaháňame žiaden výkon,“ uviedol olympionik s osobným rekordom na maratónskej trati 02.17.22 h.



V literatúre je možné nájsť údaj, že v rámci prípravy na maratón by mal bežec odbehnúť okolo 100 kilometrov za týždeň. „Nie je to pravidlom. Týždenne je naozaj potrebné nabehať aspoň 80 km, aby sa človek nachystal na maratón, ale najviac v celej príprave sú dôležitejšie iné veci. Ak sa bežec drží nejakých zásad a pokiaľ prípadne svoju prípravu konzultuje s trénerom, tak určite to neohrozuje zdravie,“ uzavrel.