Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Najlepšie zarábajúcim hudobníkom sa v roku 2012 stala Madonna

Foto: TASR/AP Photo

Zoznam najlepšie zarábajúcich umelcov. ktorý každoročne zverejňuje americký hudobný magazín Billboard, poukázal na zvyšujúci sa význam živých vystúpení.

Londýn 23. februára (TASR) - Americká speváčka Madonna sa stala v uplynulom roku najlepšie zarábajúcim umelcom v hudobnej brandži, za čo vďačí najmä svojmu ostatnému svetovému turné. V minulom roku zarobila 34,6 milióna dolárov (26 miliónov eur).

Zoznam najlepšie zarábajúcich umelcov, ktorý každoročne zverejňuje americký hudobný magazín Billboard, poukázal na zvyšujúci sa význam živých vystúpení, pričom však rastie aj zisk z predaja digitálnej hudby, upozornila agentúra Reuters.

Päťdesiatštyriročná Madonna, jediná žena v prvej desiatke rebríčka, sa v zozname 40 najlepšie zarábajúcich hudobníkov dostala na vrchol už po druhýkrát, predtým v roku 2008. Vlani jej turné s názvom MDNA vynieslo 93,5 percenta všetkých príjmov.

Na druhej priečke sa umiestnil Bruce Springsteen, ktorý získal 33,4 milióna dolárov, najmä vypredaným turné prevažne na veľkých štadiónoch. Pomohol mu aj najnovší album Wrecking Ball, ktorý sa dostal na prvé miesto rebríčka predajnosti v USA.

Legendárny hudobník z Pink Floyd


Roger Waters, zakladajúci člen slávnej kapely Pink Floyd, skončil tretí so zárobkom 21 miliónov dolárov, ktorý do veľkej miery zabezpečilo mimoriadne turné k albumu The Wall.

Štvrtá skončila kapela Van Halen so ziskom 20 miliónov dolárov po turné na podporu albumu A Different Kind of Truth.

Ďalšími v poradí sú veterán country hudby Kenny Chesney, kapela Dave Matthews Band, ďalší americkí predstavitelia žánru country Tim McGraw a Jason Aldean. Deviata skončila britská skupina Coldplay, ktorá koncertovala pri príležitosti vydania najnovšieho albumu Mylo Xyloto.

Prvú desiatku uzavrela tínedžerská hviezda Justin Bieber so ziskom 16 miliónov dolárov.