Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Magazín

Riaditeľ Archeologického ústavu SAV Matej Ruttkay jubiluje

Riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre Matej Ruttkay Foto: TASR/AÚ SAV Nitra

Erudovaný archeológ je autorom a spoluautorom viac ako 160 vedeckých štúdií vydaných doma aj v zahraničí.

Bratislava 6. júla (TASR) – Riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Matej Ruttkay je špecialistom na veľkomoravské hradiská. Viedol výskum staroslovanskej osady na Slovensku v Bajči, odkryl v tom čase (2009) najväčšie pohrebisko z doby sťahovania národov na Slovensku v Tesárskych Mlyňanoch. V stredu 6. júla má 55 rokov.

Matej Ruttkay sa narodil 6. júla 1961 v Prešove. Po skončení štúdia archeológie na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (FiF UK) v Bratislave pracoval vo Vlastivednom múzeu v Nitre. Vedeckú hodnosť kandidáta vied získal v Slovenskej akadémii vied (SAV) v roku 1985 po obhajobe dizertačnej práce na tému Vývoj osídlenia a typy sídlisk v 6. – 13. storočí na západnom Slovensku. Viedol, či za Slovensko koordinoval viacero medzinárodných výskumných projektov zameraných na terénny archeologický výskum, ale aj na vytváranie encyklopedických databáz a internetových prezentácií výsledkov archeologických výskumov. V Archeologickom ústave SAV pracuje od roku 1986. Od roku 1992 ako vedecký tajomník ústavu a neskôr ako zástupca riaditeľa. Za riaditeľa Archeologického ústavu SAV v Nitre ho vymenovali 1. februára 2008.



Matej Ruttkay sa popri vedeckej a organizačnej práci venuje aj pedagogickej činnosti na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre, výchove doktorandov, pravidelne pôsobí na Archeological Summer School in Nitra. Získal viacero medzinárodných aj domácich ocenení, medzi nimi ocenenie American Academy in Rome (2005), ocenenie Alexander von Humbolt Foundation (1999/2000), Cenu SAV za popularizáciu vedy, Cenu primátora Nitry a ďalšie.

Erudovaný archeológ je autorom a spoluautorom viac ako 160 vedeckých štúdií vydaných doma aj v zahraničí.