Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Na matrike sa hlásil aj samostatný obchodník s vajcami

Matrikárky sa niekedy musia vysporiadať so skutočne kurióznymi prípadmi.

Bratislava 23. decembra (TASR) - Slovenské matrikárky sa niekedy stretávajú s prekvapivými požiadavkami od občanov. "Pri vybavovaní cudzojazyčných rodných alebo sobášnych listov prichádza k vtipným udalostiam. V rodnom liste dieťaťa v kolónke pohlavie našli zapísané 'samec' alebo nevesta pred uzavretím manželstva uviedla svoj stav ako 'panna'," konštatovala pre TASR Lucia Kirinovičová z Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Omylom som porodila v Čechách, aký je ďalší postup? Prepáčte, nevedela som, že nemáte stranícke hodiny...  Posielam vám sobášny list, ale je rozkusaný, na okraji sú stopy od psa, nevadí? Vy tam robíte zmiešané manželstvá?" aj na tieto otázky hľadali pracovníčky osobitnej matriky odpovede. "Milý bol aj telefonát od mamičky, ktorá na otázku, kde rodila, odpovedala: To si už nepamätám, ale išla som tam hore kopcom," spomína Kirinovičová. 

"Kedysi sa do matriky uvádzalo aj povolanie a tu je krátky výber: robotník s kozou, samostatný obchodník s vajcami, družstevný roľník na odpočinku, manželka mlynára, automobilista....," uviedla hovorkyňa rezortu vnútra. "Nemôžeme vynechať ani zaujímavé mená. Tu sú: Princessa, Lord, Fifi, Grgo, Pero alebo Grofojka," dodala.