Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Milan Mlsna utkvel v pamäti verejnosti najmä ako Strýco Marcin

Folklór, ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pre známu postavu, ktorú stelesňoval viac ako 30 rokov, bolo charakteristické úsmevné slovo a vtip, ktoré u divákov či poslucháčov vyvolávali nevšedný ohlas.

Pezinok/Bratislava 5. novembra (TASR) – Architekt, rozhlasový redaktor a režisér, herec a komik Milan Mlsna je staršej a strednej generácii známy hlavne ako ľudový rozprávač pod menom Strýco Marcin z Pezinka. V pondelok 6. novembra by mal 80 rokov.

Pre známu postavu, ktorú stelesňoval viac ako 30 rokov, bolo charakteristické úsmevné slovo a vtip, ktoré u divákov či poslucháčov vyvolávali nevšedný ohlas.

Milan Mlsna sa narodil 6. novembra 1937 v Pezinku, kde prežil aj svoju mladosť. Venoval sa ochotníckemu divadlu ako herec i režisér, bol dobrým tanečníkom aj recitátorom. V rodnom meste navštevoval starých Pezinčanov a zapisoval si zabudnuté zvyky a výrazy. Tento jeho vzťah k pezinskému nárečiu vyústil do vytvorenia postavy Strýca Marcina, ktorý vo svojich scénkach používal charakteristickú západoslovenčinu.

Obľúbený humorista autorsky spolupracoval s Vladimírom Nosáľom, pričom ich prvý monológ pre Strýca Marcina bol spracovaný na základe skeču Arkadija Rajkina "Keď horí, nehorí". Postavička známa humornými dialógmi v pezinskom nárečí si rýchlo získala mnoho priaznivcov. Aj tie najabsurdnejšie historky vedel Milan Mlsna podať presvedčivo, ako by sa z pohľadu obyčajného prostého človeka naozaj stali. Traduje sa, že Strýco Marcin nerozprával vtipy, on rozprával život.

Viaceré nahrávky z jeho navštevovaných vystúpení vyšli aj na platni. Ľudový zabávač sa objavil na televíznych obrazovkách napríklad v kultovej komédii Sváko Ragan (1976) či v seriáli Moje kone vrané (1980).

Dlhé roky bol režisérom Slovenského rozhlasu a pôsobil v rozhlasových reláciách Pozor zákruta a Čo týždeň dal. Posledné roky svojho života prežil Milan Mlsna v Bratislave, kde dňa 13. decembra 1992 vo veku 55 rokov zomrel.