Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Medzinárodná noc netopierov má informovať verejnosť o ich význame

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

Z globálneho hľadiska majú netopiere nezastupiteľnú funkciu v ekosystémoch osobitne v tropických a subtropických oblastiach.

Bonn/Bourges/Bardejov 27. augusta (TASR) – Medzinárodná noc netopierov (International Bat Night) sa koná počas posledného celého augustového víkendu. Ten v roku 2015 pripadá na 29.-30. augusta a pôjde o 19. ročník Medzinárodnej noci netopierov, ktorá sa uskutočňuje od roku 1997 vo vyše 30 krajinách sveta. Medzi nimi je aj Slovensko. O netopiere a ich životné podmienky sa starajú stovky dobrovoľníkov, na Slovensku Občianske združenie Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku (OZ SON) v Bardejove.

Múzeum Červený Kláštor, Správa Pieninského Národného Parku a Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku zorganizovali pre záujemcov Noc netopierov, ktorá sa konala 18. júla na nádvorí Múzea v Červenom Kláštore.

Mesto Snina avizuje Noc netopierov na 11. septembra, pričom v rámci programu ponúka prednášky, dokumentárny film i praktickú ukážku odchytu netopierov.

Medzinárodná noc netopierov je podujatie zamerané na informovanie verejnosti o spôsobe života a ochrane ohrozenej skupiny živočíchov – netopierov – uviedla Štátna ochrana prírody SR (ŠOP SR) a pokračovala, že podujatia organizujú aktivisti v zmysle medzinárodnej Dohody o ochrane populácií európskych netopierov (The European Bat Agreement, EUROBATS). Pôvodne európska iniciatíva - Európska noc netopierov - sa rozširuje aj na krajiny mimo európskeho kontinentu tak, ako sa rozširuje pôsobnosť Dohody.

Ako uviedlo Ministerstvo životného prostredia SR na webovej stránke, cieľom Dohovoru o ochrane sťahovavých druhov voľne žijúcich živočíchov (Bonnský dohovor) je ochrana sťahovavých druhov živočíchov v celom rozsahu areálu ich rozšírenia, vrátane ich migračných trás, zimovísk a hniezdisk. Dohovor vstúpil do platnosti 1. novembra 1983, Slovenská republika je zmluvnou stranou dohovoru od 1. marca 1995.

Za účelom zlepšenia ochrany a manažmentu druhov zaradených do prílohy II sú v rámci Bonnského dohovoru vytvorené nástroje v podobe medzinárodných zmlúv – dohôd a memoránd o porozumení, ktorých cieľom je obnova alebo zachovanie priaznivého stavu ochrany druhu. V súčasnosti je to sedem dohôd a 19 memoránd o porozumení. Slovensko je zmluvnou stranou Dohody o ochrane africko-euroázijských druhov vodného sťahovavého vtáctva (AEWA) a Dohody o ochrane populácií európskych netopierov (EUROBATS) a zároveň signatárom dvoch memoránd o porozumení – Memoranda o porozumení pri ochrane a manažmente stredoeurópskej populácie dropa fúzatého a Memoranda o porozumení o ochrane migrujúceho dravého vtáctva v Afrike a Eurázii, uviedlo MŽP SR.

EUROBATS so sídlom v Bonne na svojej webovej stránke uvádza, že mimovládne organizácie a občianske združenia v európskych štátoch počas Medzinárodnej noci netopierov pripravujú informačné podujatia pre verejnosť, prezentácie, výstavy, prechádzky za netopiermi a pomocou moderných ultrazvukových prístrojov umožňujú počúvať netopiere. Dohoda o ochrane populácií európskych netopierov nadobudla platnosť v roku 1994 a doteraz k nej pristúpilo 35 krajín. Cieľom EUROBATS je ochraňovať všetkých 52 európskych druhov netopierov legislatívne, a to aj vzdelávacími akciami, prijímaním ochranných opatrení a medzinárodnou spoluprácou. Sekretariát EUROBATS bol zriadený počas prvého zasadnutia organizácií na ochranu netopierov v roku 1995 v nemeckom meste Bonn.

Netopiere sú pre väčšinu ľudí tajomstvom zahalené, málo poznané živočíchy. Netopiere patria medzi cicavce. S vtákmi majú spoločnú schopnosti lietať, ale nie sú ani lietajúcimi hlodavcami. Sú samostatným druhom cicavcov. Okrem schopnosti lietať majú netopiere ďalšiu výnimočnú schopnosť - echolokáciu, teda vysielanie a spätný príjem ultrazvuku. Les predstavuje pre netopiere najdôležitejší biotop, poskytuje im loviská aj úkryty. Na úkryty využívajú aj stavby človeka, osídľujú podkrovné priestory i panelové budovy. V nich im na úkryt poslúžia duté miesta v strešných atikách aj štrbiny medzi panelmi.

Z globálneho hľadiska majú netopiere nezastupiteľnú funkciu v ekosystémoch osobitne v tropických a subtropických oblastiach. Ako ďalej uvádza OZ SON na webovej stránke, vyše 750 druhov rastlín je opeľovaných netopiermi v daných oblastiach. V iných častiach sveta hmyzožravé netopiere tvoria masové reprodukčné zoskupenia v podzemných úkrytoch, ktoré môžu mať aj niekoľko stotisíc či až miliónov jedincov. Takéto kolónie dokážu za jednu noc skonzumovať aj niekoľko stoviek ton hmyzu.

Podobnú funkciu, avšak v menšom rozsahu, majú netopiere aj v stredoeurópskom priestore. Napríklad jedna večernica malá skonzumuje počas noci až 2000–3000 kusov komárov a 800 členná kolónia netopiera obyčajného dokáže za jednu noc vychytať 55000 motýľov obaľovača dubového. Tým, že sa živia hmyzom a inými bezstavovcami aktívnymi počas noci, plnia nezastupiteľnú funkciu, ktorú nemajú iné denné živočíchy, uvádza OZ SON.

Netopiere sú na území Slovenska chránené zo zákona. Navyše, ako členský štát Európskej únie vzalo Slovensko na seba povinnosť zabezpečiť ochranu netopierov v zmysle smerníc o ochrane biotopov. Na území Slovenska boli z dôvodu ochrany netopierov vyhlásené dve chránené územia: Dubnícke bane (východné Slovensko) – rozľahlý komplex opustených baní s vysokou diverzitou a početnosťou netopierov a Dielik (stredné Slovensko) – opustený železničný tunel s početnou zimnou kolóniou večernice malej, lietavca sťahovavého a uchane čiernej.