Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Dnes je Medzinárodný deň Dunaja

Pohľad na rieku Dunaj Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dohovor o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja má 20 rokov. V roku 2014 si podunajské štáty pripomínajú 20. výročie podpísania Dohovoru.

Viedeň/Bratislava 29. júna (TASR) - Medzinárodný deň Dunaja, ktorý pripadá na 29. júna, sa slávi v spojitosti s podpísaním Dohovoru o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja. V roku 2014 si podunajské štáty pripomínajú 20. výročie podpísania Dohovoru. Cieľom akcií, organizovaných pri príležitosti Medzinárodného dňa Dunaja, je upriamiť pozornosť verejnosti na problémy súvisiace s povodím Dunaja.

Slovensko sa oslavami Medzinárodného dňa Dunaja aj v minulých rokoch pripájalo k vyše 81 miliónom ľudí v 14 krajinách Európy. V roku 2014 sa na Slovensku oslavy konali 21. júna.

Rakúsky skladateľ Johann Strauss zvečnil po Volge druhú najdlhšiu rieku na európskom kontinente chýrnym valčíkom Na krásnom modrom Dunaji. Veľtok je príťažlivý aj pre desaťtisíce turistov, ktorí každoročne prichádzajú k jeho brehom. Dunajská delta je na zozname Svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Deň podpísania Dohovoru o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja 29. júna 1994 v Sofii sa pripomína ako Medzinárodný deň Dunaja. Okrem osláv má nabádať obyvateľov v povodí európskeho veľtoku k akciám na zvyšovanie ochrany jeho vôd.

Medzinárodná komisia na ochranu Dunaja (International Commission for the Protection of the Danube River, ICPDR) pri 10. výročí podpísania Dohovoru o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja vybrala 29. jún za Medzinárodný deň Dunaja, aby sa pripomínali nielen úspechy pri ochrane veľtoku, ale aj nové úlohy stojace pred obyvateľmi povodia. Dátum 29. jún by sa preto mal dostať do programu ministrov životného prostredia i organizácií, venujúcich sa ochrane vôd v štátoch, cez ktoré rieka preteká.

Dunaj pramení v Čiernom lese v Nemecku vo výške 1078 metrov nad morom. Dĺžka toku je 2857 km, z toho 172 km na území Slovenska.