Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Meno Ameriga Vespucciho nesie jeden zo svetadielov

V roku 1451 sa narodil (niektoré zdroje uvádzajú aj rok 1454) vo Florencii známy taliansky moreplavec a geograf AMERIGO VESPUCCI, ktorý ako prvý zistil, že Amerika je nový kontinent, a nie pobrežie Indie, ako predpokladal Krištof Kolumbus. Nový svetadiel aj podľa neho pomenovali. Zomrel 22.2.1512. Foto: TASR/Wikipédia

Amerigo Vespucci zomrel 22. februára 1512 v španielskej Seville so všetkými poctami. Krištof Kolombus zomrel v zabudnutí a jeho meno nosí aspoň juhoamerická Kolumbia či kanadská Britská Kolumbia.

Florencia/Bratislava 9. marca (TASR) – Známy taliansky moreplavec a geograf Amerigo Vespucci sa narodil 9. marca pred 565 rokmi.

Keď Krištof Kolumbus v roku 1492 doplával k brehom Ameriky domnieval sa, že je v Ázii. To, že nová zem na západe je v skutočnosti zatiaľ neznámy kontinent, si uvedomil jeho súčasník Amerigo Vespucci.

Amerigo Vespucci sa narodil 9. marca 1451 (niektoré zdroje uvádzajú ako rok narodenia aj 1454) v talianskej Florencii vo váženej rodine kultúrne založených meštianskych patricijov. Študoval všetko, čo bolo v 15. storočí dostupné, vrátane fyziky, geometrie, astronómie či matematiky. Jeho snom bolo cestovať a získať lepšiu predstavu o tom, ako vyzerá Zem. Pred rokom 1490 pôsobil Vespucci ako bankár v službách bohatej finančníckej rodiny Mediciovcov, ktorá v tom čase Florencii vládla a obchodovala s celou Európou. V roku 1491 sa ako ich obchodný zástupca dostal do španielskej Sevilly, centra vtedajších zámorských výprav. Popri obchodovaní sa spoznal s mnohými moreplavcami, ktorým dodával všetko, čo na ďaleké cesty potrebovali. Bol medzi nimi aj objaviteľ "Novej Zeme" Krištof Kolumbus. Vespucci si vybudoval výborné kontakty na španielskom a portugalskom kráľovskom dvore a mohol sa vybrať na vysnívanú cestu na Západ.

S nadšením sa zapojil do európskej snahy nájsť západnú cestu do Ázie. Predpokladá sa, že Amerigo Vespucci v službách Španielska a Portugalska preskúmal väčšiu časť Južnej Ameriky, ostrovy Trinidad a Margarita, pobrežie Brazílie, ústie Amazonky a Orinoka, Kubu, Bahamy a napríklad aj Falklandské ostrovy. Posádka sa vrátila do Španielska v roku 1504 a opísala svoje objavy pre zapísanie do máp. Vespucciho pútavý opis "Nového Sveta" plného rôznorodých domorodcov a pestrej prírody vyšiel tlačou, bol preložený do viacerých jazykov, vďaka čomu sa stal všeobecne známym. Otázku, ako novo objavenú pevninu nazvať, vyriešil nemecký kartograf Martin Waldseemüller. V roku 1507 navrhol, aby bol názov svetadielu odvodený od latinskej podoby krstného mena Ameriga Vespucciho. Stal sa tak prvým človekom, ktorý objavenie Ameriky prisúdil Vespuccimu, i keď v súčasnosti je za jej objaviteľa právom považovaný Krištof Kolumbus.

Amerigo Vespucci zomrel 22. februára 1512 v španielskej Seville so všetkými poctami. Krištof Kolombus zomrel v zabudnutí a jeho meno nosí aspoň juhoamerická Kolumbia či kanadská Britská Kolumbia.