Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Meno Niny Ricci sa stalo symbolom parížskeho pôvabu a ženskosti

Modelka predvádza kreáciu z dámskej kolekcie jar leto 2016 značky Nina Ricci Foto: TASR/AP

Počas života bola Nina Ricci ocenená prestížnym rádom Rytiera čestnej légie za výnimočné zásluhy v záujme francúzskej elegancie.

Courances/Bratislava 30. novembra (TASR) – Francúzska módna návrhárka Nina Ricci, vlastným menom Maria Adélaide Nielli, zomrela 30. novembra pred 45 rokmi.

Už od svojho založenia je módny dom Nina Ricci synonymom nadčasovosti, francúzskeho šarmu a luxusu. Zakladateľka svetoznámej módnej značky za sebou zanechala nezmazateľnú stopu v podobe elegantných ženských modelov z tých najušľachtilejších materiálov s dokonale prepracovanými detailmi.

Maria Adélaide Nielli, ktorú nikto z rodiny nevolal inak ako Nina, sa narodila 14. januára 1883 v talianskom Turíne. Ako dvanásťročná sa s rodičmi presťahovala do Florencie, kde u nej prepukla vášeň k svetu odievania, strihov a farieb. Neskôr presídlila do módou presiaknutého Francúzska a vstúpila do učenia za dámsku krajčírku. Už ako osemnásťročná mladá dáma sa stala vedúcou krajčírskeho salónu a onedlho dokonca jeho hlavnou módnou návrhárkou. V roku 1904 sa vydala za klenotníka Luigiho Ricci, o rok neskôr sa im narodil syn Robert.

Nina Ricci celých 20 rokov zbierala drahocenné skúsenosti v salóne Raffin. Jej zaujímavé nápady sa však nestretli s pochopením zamestnávateľa a tak sa kreatívna dizajnérka v roku 1932 rozhodla pre zriadenie vlastného podniku. Svoju pozornosť sústredila na módne inovácie, pričom na chod rýchlo sa rozrastajúcej firmy dohliadal jej syn. Bol to práve syn Robert, kto matke poradil, aby sa obklopovala mladými ľuďmi a načúvala ich postrehom a názorom. Kľúčová rada sa Nine Ricci bohato vyplatila a vyniesla jej i prezývku "kráľovná mladistvej módy".


Modelka predvádza kreáciu z dámskej kolekcie jar leto 2016 značky Nina Ricci počas prehliadky na týždni módy v Paríži 3. októbra 2015.
Foto: TASR/AP

I napriek tomu, že vo vtedajšom francúzskom módnom svete vládol pánsky štýl, "madam" Ricci dosiahla ohromný úspech s nanajvýš ženskými modelmi, perfektnými siluetami a zvodnou rafinovanosťou. Jej vkus a zmysel pre klasickú, ale luxusnú eleganciu ju dostal do pozície najžiadanejšej návrhárky medzi bohatými Parížankami.

Prosperujúci módny dom neohrozila ani zúriaca hospodárska kríza a veľkému úspechu sa značka tešila i v americkom New Yorku či v britskom Londýne. Celosvetové uznanie prišlo po skončení druhej svetovej vojny. Meno Nina Ricci sa neskôr stalo pojmom aj vo svete parfumov.

Počas života bola Nina Ricci ocenená prestížnym rádom Rytiera čestnej légie za výnimočné zásluhy v záujme francúzskej elegancie. Začiatkom 50. rokov minulého storočia prenechala vedenie podniku šikovnému synovi Robertovi.

Nina Ricci zomrela 30. novembra 1970 vo francúzskom Courances vo veku 87 rokov. Zanechala po sebe skvostné impérium aj dnes vyhľadávané zákazníčkami po celom svete.