Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

V centre Michaloviec vyrástli ľadové sochy Kráska, medveď a trojruža

Na snímke sochári vytvárajú ľadové sochy na Námestí slobody v Michalovciach 15. decembra 2017. Premiérové ľadové kráľovstvo v Michalovciach je vytvorené podľa slovenskej rozprávky Trojruža spisovateľa Pavla Dobšinského. Sochy znázorňujú krásku, medveďa a trojružu. Foto: TASR - Roman Hanc

V skupine majú umelca, ktorý bol v lete v Bahrajne, kde vyrábal sochy z ľadu pri teplote plus 18 stupňov Celzia.

Michalovce 16. decembra (TASR) – Rozprávkové postavičky z ľadu majú možnosť obdivovať Michalovčania a návštevníci mesta v týchto dňoch na Námestí slobody. Vyrezali ich štyria umelci, ktorí pochádzajú z Rakúska, Slovinska, Maďarska a Ukrajiny. Festival Ľadové kráľovstvo má v Michalovciach svoju premiéru.

„Vyrábame sochy na tému tradičnej rozprávky Trojruža. Moderná mládež ju skôr pozná pod názvom Kráska a zviera. Čiže máme tu Krásku, medveďa a trojružu. Počasie nie je ideálne, pre sochára, by som povedala, jedno z najhorších. Pre diváka atraktívne v tom, že ľudia si spájajú ľad s mrazom. My máme technológie na prevoz takéhoto ľadu, sú technológie na spájanie blokov, ak je teplo. Robili sme počas dňa tvorivé dielne pre mladých nádejných umelcov aj pre deti, ktoré sa chceli iba zahrať,“ uviedla umelecká riaditeľka agentúry Daisy Daniela Bérešová, ktorá akciu organizovala.

Ako dodala, verejnosť mala možnosť vidieť tento špeciálny ľad, ktorý je číry a nemá žiadne bubliny. Podľa jej slov všade vo svete sa robia takéto projekty v uzatvorenom priestore – v stanoch, kde ľudia vidia už hotovú výstavu za poplatok. V Michalovciach mohla verejnosť sledovať už samotnú prípravu, výrobu a na záver hotové sochy.

Životnosť sôch závisí od počasia. Každý stupeň smerom pod bod mrazu predlžuje ich existenciu. Bérešová verí, že primrzne.

V skupine majú umelca, ktorý bol v lete v Bahrajne, kde vyrábal sochy z ľadu pri teplote plus 18 stupňov Celzia.