Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Mimi a Líza vyrážajú do Francúzska, stihnú aj Febiofest

Záber z populárneho rozprávkového seriálu. Foto: youtube.com

Rozprávkový seriál slovenských tvorcov zaujal francúzsku distribučnú spoločnosť vďaka posolstvu, ktoré v sebe prináša.

Bratislava 11. marca (TASR) - Príbehy dvoch nerozlučných kamarátok, z ktorých jedna nevidí, Mimi a Líza, spoznajú deti vo Francúzsku. Na Slovensku populárny rozprávkový seriál uvedie do kín 6. apríla distribučná spoločnosť Cinéma Public Films. V 45-minútovom pásme premietnu rozprávky z prvej série - Tmy sa nemusíš báť, Kam zmizol tieň, Tety z pexesa, Agent vitamín, Zbohom farba sivá a Neviditeľná ryba.

Distribučná spoločnosť Cinéma Public Films pôsobí na francúzskom trhu od roku 1989. Zameriava sa na audiovizuálnu tvorbu určenú pre mladé publikum. Popri distribúcii sa 11 rokov sústreďuje aj na vzdelávanie tých najmenších. Okrem filmu ponúka učiteľom a deťom aj špeciálne materiály, prostredníctvom ktorých im príťažlivou formou približuje obohacujúce momenty z premietnutých rozprávok. Projekcie Mimi a Líza budú spestrené kreatívnymi hrami s hmatovým pexesom Memonik, ktorého autorkou je slovenská dizajnérka Nikoleta Čeligová. Deti si budú môcť aspoň na chvíľu vyskúšať, aké je to vnímať svet so zatvorenými očami.

Rozprávkový seriál slovenských tvorcov zaujal francúzsku distribučnú spoločnosť vďaka posolstvu, ktoré v sebe prináša. Prostredníctvom veselých dobrodružstiev dvoch kamarátok spoznávajú deti svet nevidomých. "Uvedomujú si, že aj keď sa na veci pozerajú odlišne, nie je medzi nimi žiadny rozdiel," vysvetľuje autorka projektu Katarína Kerekesová. "Je úžasné sledovať deti, ako sa snažia prísť na to, aké je to vnímať predmety okolo nás hmatom alebo cez vône." V marci si to budú môcť vyskúšať aj najmenší diváci na Slovensku počas Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest (17. - 23. 3), ktorý vo svojom programe ponúkne Filmový kabinet deťom venovaný práve Mimi a Líze.

Seriál Mimi a Líza mal premiéru vo vysielaní RTVS počas vianočných sviatkov v roku 2013. O dva roky neskôr televízia odvysielala druhú sériu. Okrem filmového spracovania sa s príbehmi dvoch kamarátok stretli deti aj v knižnej podobe a rozhlasových rozprávkach.

TASR informovala Mária Hejtmánková Lampertová z produkčnej spoločnosti Fool Moon.