Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Miroslav Buľovský z OZ PARASPORT24

Hudobná benefícia Hudba bez bariér Foto: Hudba bez bariér

Zažil som pád na dno. Hendikepovaní mi ukázali správnu cestu.

Bratislava 25. marca (OTS) - Miroslav Buľovský je jednou z najvýraznejších osobností na slovenskej scéne benefičných podujatí. K poslaniu organizátora charitatívnych projektov ho priviedol jeho životný príbeh – ako prezrádza, pred rokmi prežil životný pád na dno, a keď mu bolo naozaj najťažšie, tú správnu cestu a prístup k životu mu ukázali hendikepovaní ľudia. Od roku 2006 pomáha prostredníctvom svojho občianskeho združenia OZ Parasport24. Ťažiskovými charitatívnymi projektmi z jeho dielne sú športové podujatie Parasport24 Tour (ktoré pôvodne vzniklo pod názvom Cez Slovensko na bicykli) a hudobná benefícia Hudba bez bariér. OZ Parasport24 sa venuje podpore hendikepovaných ľudí, ktorí majú ako jednotlivci obmedzené podmienky na získavanie finančných a iných prostriedkov pre vlastný rozvoj. Miroslav Buľovský tvrdí, že prostredníctvom športu majú občania so zdravotným postihnutím lepšiu možnosť zaradiť sa do bežného života. Najnovšie sa mu darí získavať finančné prostriedky aj prostredníctvom benefície Hudba bez bariér. Tie potom následne s podporou mnohých osobností každoročne prerozdeľováva počas cyklistiky Parasport24 tour naprieč Slovenskom.

Hudba bez bariér má za sebou ďalší ročník. Tento Váš najnovší projekt rastie raketovým tempom. Ako by ste zhodnotili jeho rýchly rast?
Beriem to ako kompliment, ďakujem, no raketovým tempom by som to nenazval, skôr by som povedal: „Pomaly ďalej zájdeš”...
Je úžasné, že z toho majú veľký zážitok ľudia s hendikepom. Na každom koncerte sú ich vždy desiatky a sedia vpredu ako najdôležitejší pre tento projekt. Vlastne preto som sa rozhodol organizovať takéto podujatia.
Miroslav Buľovský
Foto: OZ Parasport24

Ako dopadol posledný ročník? Čo resp. koho sa Vám podarilo podporiť?
Z môjho pohľadu veľmi dobre, dostali sme pozitívne ohlasy od ľudí, na koncerte bola veľmi dobrá atmosféra a pozitívna energia, za čo ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali na tom, aby to tak dopadlo. Keď chcete robiť veci dobre, musíte ich robiť s dobrými ľuďmi.
Pomohli sme združeniu Patrika Hermana OZ Štvorlístok deťom – je to jeho úžasný projekt, ktorý robí pre najchudobnejšie deti už 22 rokov.
Ďalej sme pomohli nášmu kamarátovi Alešovi získať elektrobicykel. Alešovi sa podarilo takpovediac „rozchodiť” invalidný vozík, napriek tomu, že lekári mu diagnostikovali a predpovedali niečo iné.
Ďalšiu pomoc budeme priebežne rozdávať a budeme o nej informovať na našich weboch a sociálnych sieťach ako to robíme každý rok.

Foto: OZ Parasport24

Máte prehľad, koľkým ľuďom a koľkými eurami ste už celkovo dohromady pomohli - v číslach?
Od vzniku projektu Hudba bez bariér sa naša pomoc pohybuje v desiatkach tisíc eur. Vďaka nášmu ťažiskovému projektu Parasport24 tour, ktorý oslávi tento rok svoj 12. ročník, sme pomohli množstvu jednotlivcov, rodinám či inštitúciám v sume takmer 200 tisíc eur.

K Hudbe bez bariér sa rok čo rok pripájajú stále silnejšie mená našej hudobnej scény. Koho by ste radi oslovil do ďalších ročníkov?
Mám v pláne osloviť tie najsilnejšie mená slovenskej či českej hudobnej scény, no navždy pre mňa budú tými najlepšími a najsilnejšími tí, ktorí išli do projektu vtedy, keď bol ešte neznámy. A to najmä tí, ktorí za svoje vystúpenie nechceli honorár.
Veľmi rád vyzdvihnem niekoľkých skvelých a nezištných umelcov ako Martin Harich, Peter Bažík, Sima Martausová, Kristína, Celeste Buckingham, Majka Čírová, Jozef Hollý, Emma Drobná, Tereza Mašková, skupina Polemic, Gladiátor...


Benefícií sa koná na Slovensku každoročne veľa. Ako opisujete Hudbu bez bariér, keď oslovujete nových sponzorov či umelcov, aby ju podporili? V čom je Hudba bez bariér výnimočná oproti iným benefičným projektom?
Začnem od konca.....
Hudba bez bariér je iná tým, že sa robí v čase, keď sa veľa charít nerobí a je iná svojou dramaturgiou.
Sponzorov oslovujeme výlučne tak, že ich na koncert pozveme, aby videli našu prácu v priamom prenose, keďže súčasťou programu je vždy aj spôsob našej činnosti, pomoc iným. Ak sa im to páči, stávajú sa súčasťou ďalších ročníkov. Nepresviedčam, ukazujem našu prácu. Sme tu už 12 rokov, takže je čo ukazovať a ak to cítia rovnako ako my, tak nás podporia. Všetko, čo robíme, sa snažím stavať na pozitívnej energii. Tak sa „obrňujem” proti takým ľuďom, ktorí by radi z toho ťažili a to už nechcem.


Hudba bez bariér našla svoj domov v Liptov Arene. Plánuje tam ostať?
Liptov je krásny a sú tu skvelí ľudia, ktorí nám vytvárajú tie najlepšie podmienky. Veď kde inde by ste si mohli po akcii ešte aj „zalietať”, ak nie hneď vedľa Liptov arény.

Hudba bez bariér je prepojená s benefičnou cyklistikou Parasport24 Tour. Budete aj tento rok rozdávať na cyklistike to, čo ste vyzbierali na Hudbe bez bariér?
Áno, určite budeme pomáhať na Parasport24 tour aj vďaka koncertu, však preto to aj robíme. Koncert je jeden z projektov, ktorým si vieme zarobiť vlastné financie, aby sme mohli pomáhať.

Aký je termín tohtoročného Parasport24 Tour?
Štartovať budeme na východe Slovenska 5. júna a ukončíme to na Liptove, kde to spojíme so skvelou akciou našich kamarátov z KNL Barlatón.

Pripravujete pre Slovensko aj ďalšie charitatívne projekty? Alebo zatiaľ ostávate len pri cyklistike a Hudbe bez bariér?
Mám „v šuflíku” už pár rokov aj iné projekty, na ktoré sa snažíme získať rôzne granty a keď sa podaria, projekty sa budú určite realizovať.
Foto: OZ Parasport24

Čo je v dnešnej dobe najväčšou motiváciou pre človeka, aby si za svoje životné poslanie dal organizáciu charitatívnych podujatí?
Pred viacerými rokmi som zažil v osobnom živote krach, veľký pád na dno... No mal som šťastie, že som mal v tej dobe okolo seba ľudí s hendikepom a „kradnutím” im ich energie, pohľadu na svet a zmyslu života mi ukázali správnu cestu. Som veľmi vďačný za túto skúsenosť, ktorá sa stala na veľmi dlhú dobu mojím životom, vďaka čomu teraz pomáhame a šírime krásnu osvetu o ich živote cez množstvo našich projektov.

Aký je Váš najkrajší zážitok spojený s Vašimi benefičnými projektmi?
Pre mňa to je radosť v očiach tých, ktorým pomôžeme, alebo akokoľvek urobíme radosť. Keby som mal opisovať zážitky, tak mi nestačí ani 124 strán.


Viac info: www.parasport24.com, www.facebook.com/Parasport24