Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Mjanmarská vláda novým zákonom zakázala polygamiu

Ilustračné foto Foto: TASR

Za porušenie danej legislatívy hrozí páchateľom trest odňatia slobody na maximálne sedem rokov.

Rangún 31. augusta (TASR) - Mjanmarská vláda prijala nový zákon, ktorý zakazuje obyvateľom mať viac než jedného legálneho životného partnera. Monogamný zákon, posledný zo štyroch sporných právnych noriem prijatých pod tlakom konzervatívnych budhistických mníchov s protimoslimskou agendou, podpísal prezident Thein Sein. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Za porušenie danej legislatívy hrozí páchateľom trest odňatia slobody na maximálne sedem rokov. Mjanmarsko v roku 2012 zápasilo s vnútornými konfliktami v mnohých častiach krajiny medzi jakchainskými budhistami a rohinskými moslimami. Islam všeobecne povoľuje mať viac než jednu manželku, hoci táto prax už nie je zaužívaná.

Prezident minulý týždeň podpísal aj zákon o sobášoch a zákon pojednávajúci o náboženskej konverzii, ktorý vyžaduje, aby každý, kto hodlá prestúpiť na inú vieru, podal žiadosť na oblastných úradoch a podstúpil pohovor.

Sobášny zákon umožňuje miestnym matrikám zverejniť žiadosti o sobáš po dobu 14 dní, počas ktorých je možné podať námietky voči plánovanému sobášu. Ten sa môže uskutočniť iba vtedy, ak nie sú vyslovené žiadne námietky.

Porušenie týchto právnych noriem sa trestá 30 mesiacmi väzenia. Budhistické ženy pod 20 rokov potrebujú tiež súhlas rodičov na manželský zväzok s mužom, ktorý nie je budhistom. Podľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) sú predmetné opatrenia snahou o zníženie počtu manželstiev osôb s rozdielnym vierovyznaním.