Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Do jedálnička, ktorý prispieva k zvyšovaniu imunity, patrí aj mlieko

Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Jeden pohár mlieka poskytuje 30 percent odporúčaného denného príjmu vápnika.

Banská Bystrica 6. februára (TASR) - Do jedálnička, ktorý prispieva k zvyšovaniu imunity, patrí aj mlieko a výrobky z neho, uviedla pre TASR hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová. Dodala, že mlieko patrí k našim základným potravinám, od narodenia až po starobu. V súčasnosti sa zaraďuje medzi najvýživnejšie a najkomplexnejšie potraviny.

Jeden pohár mlieka poskytuje 30 percent odporúčaného denného príjmu vápnika. "Mlieko a mliečne výrobky sú významným zdrojom vápnika, niektoré mliečne výrobky aj zdrojom probiotík – živých mikroorganizmov, ktoré majú po vstupe do nášho tela prospešný účinok na naše zdravie," upozornila vedúca odboru hygieny výživy RÚVZ Ivana Sedliačiková s tým, že probiotiká obsahujú aj výrobky zo surového ovčieho mlieka, napríklad bryndza.

Nezastupiteľnú úlohu vo výžive má mlieko pre obsah plnohodnotných bielkovín, vrátane cenných srvátkových, pokračovala hovorkyňa. Obsahuje esenciálne aminokyseliny, ktoré si naše telo nevie samo vytvoriť. Ďalšími zložkami sú tuk a mliečny cukor, ktoré sú nielen výborným zdrojom energie. Pre detský organizmus je významná zložka mliečneho cukru galaktóza, potrebná pre vývoj mozgu a nervových tkanív.

Mlieko je zdrojom draslíka a fosforu

Mlieko je aj zdrojom draslíka a fosforu. Draslík sa podieľa na udržiavaní krvného tlaku, reguluje rovnováhu telesných tekutín a napomáha správnej funkcii svalov. Fosfor spolu s vápnikom pomáha udržiavať pevné kosti. Surové mlieko obsahuje prakticky všetky vitamíny a vyše 60 enzýmov s rôznymi biologickými účinkami ako protirakovinné, antimikrobiálne a ďalšie. "Nedávno sa začali objavovať vedecké informácie, že aj surové nepasterizované mlieko znižuje výskyt alergických ochorení," pokračovala hovorkyňa. V surovom mlieku je zachovaná pôvodná zostava mikroorganizmov, ktorú pasterizácia poruší.

Podľa Sedliačikovej sa v našich podmienkach na ľudskú výživu využíva predovšetkým kravské mlieko, ale stále viac ľudí konzumuje aj ovčie a kozie, ktoré majú vzácne špecifické zloženie. "Ovčie mlieko obsahuje vyššie množstvá niektorých zdraviu prospešných zložiek ako kravské. Vzhľadom na vysokú viskozitu a svojráznu chuť sa ovčie mlieko nekonzumuje čerstvé, ale používa sa na výrobu syrov a bryndze," dodala Sedliačiková.