Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Historická udalosť: Namiesto svietiplynu osvetlil mlyn elektrinou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Nepoužil oblúkové svietidlá, ktoré sa už vtedy tiež využívali (nepraktické boli nutnými výmenami spotrebovaných uhlíkov), ale elektrické žiarovky v počte 85 kusov s výkonom 15 wattov.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Mlyn na dnešnej Krížnej ulici v Bratislave osvetlil jeho majiteľ elektrickými lampami 2. februára 1884. Udalosť sa vtedy dostala do dobového denníka Pressburger Zeitung zo dňa 4. februára 1884.

Podnikateľ Ludwig musel riešiť veľký problém. Jeho mlyn aj cestu k nemu zo železničnej stanice dalo mesto osvetliť lampami na svietiplyn. Tento spôsob osvetlenia znamenal v drevenom mlyne so zásobou suchého obilia hrozbu požiaru. Preto sa rozhodol využiť najmodernejší výdobytok techniky a lampy na svietiplyn nahradiť elektrickými. Nepoužil oblúkové svietidlá, ktoré sa už vtedy tiež využívali (nepraktické boli nutnými výmenami spotrebovaných uhlíkov), ale elektrické žiarovky v počte 85 kusov s výkonom 15 wattov. Elektrinou ich napájalo dynamo s výkonom 110 voltov.

V roku 1889 bola osvetlená križovatka Továrenskej ulice a železničnej vlečky (dnešný Dostojevského rad) v Bratislave lampou umiestnenou na oceľovom stožiari. Elektrinu poskytla Klingerova továreň. V roku 1901 pribudlo osvetlenie korza s Hlavným námestím. Aj keď sa vo väčšej miere používali oblúkovky a žiarovky, ani plynové lampy neupadli do zabudnutia a ostávali na svojich miestach. Pokusným spustením elektrického osvetlenia v Bratislave začala 30. septembra 1901 prevádzku prvá Mestská elektráreň.

Prvým mestom na Slovensku, ktoré bolo komplexne elektrifikované a osvetlené elektrickým osvetlením sa stali v roku 1897 Krompachy.