Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Do Thajska sa vrátil mních preslávený luxusným a amorálnym životom

Do Thajska sa 20. júla 2017 vrátil bývalý budhistický mních Virapol Sukphol. Foto: TASR/AP

Virapol Sukphol sa v Spojených štátoch skrýval, aby sa vyhol sérii obvinení, medzi ktorými je aj znásilnenie a sprenevera. Zadržali ho vlani v americkom štáte Kalifornia.

Bangkok 20. júla (TASR) - Bývalý budhistický mních, ktorý sa preslávil finančne náročným životným štýlom, sa po svojom vydaní z USA vrátil do Thajska.

Virapol Sukphol sa v Spojených štátoch skrýval, aby sa vyhol sérii obvinení, medzi ktorými je aj znásilnenie a sprenevera. Zadržali ho vlani v americkom štáte Kalifornia, uviedla agentúra AP.

Prenasledovanie dnes 37-ročného mnícha sa začalo po tom, ako bolo na YouTube zverejnené video so zábermi, ako si v spoločnosti niekoľkých ďalších mníchov užíva let v súkromnom lietadle. Virapola kamera zachytila v slnečných okuliaroch s drahou batožinou značky Louis Vuitton na vedľajšom sedadle. Video dosiahlo rekordnú sledovanosť. So zvyšujúcim sa počtom zhliadnutí sa však na sociálnych sieťach objavovalo aj čoraz viac obvinení i dôkazov o mníchovom nemorálnom správaní a konaní.

Medzi nimi bolo aj obvinenie zo sexuálnych vzťahov so ženami, čo majú budhistickí mnísi prísne zakázané. Virapol Sukphol mal údajne aj pohlavný styk so 14-ročným dievčaťom. Tento čin je síce už premlčaný, ale mníchovi ešte stále hrozia obvinenia z prania špinavých peňazí a ďalších deliktov.

Virapol sa do Thajska vrátil v stredu večer na základe dohody medzi Thajskom a Spojenými štátmi o jeho vydaní. Riaditeľ odboru pre vyšetrovanie osobitných prípadov Paisit Vongmuang podľa agentúry AP uviedol, že Virapol sa chcel "vrátiť do Thajska a je pripravený" predstúpiť pred vyšetrovateľov a súdy.

Thajský úrad na boj s praním špinavých peňazí objavil 41 bankových účtoch, ktoré nejako súvisia s Virapolom. Medzi niekoľkými týmito účtami bolo v stálom obehu asi 200 miliónov bahtov (5,9 milióna dolárov), čo vyvoláva podozrenie z prania špinavých peňazí.

Okrem toho AP informovala, že v rokoch 2009-11 si mních zaobstaral 22 mercedesov, pričom celkovo vlastnil 70 vozidiel. Okrem toho mal aj vrtuľníky a súkromné lietadlá, ktoré využíval na cesty medzi hlavným mestom Thajska a severovýchodom krajiny.

Základom jeho finančného zabezpečenia boli dary veriacich, ktorí budhistických mníchov tradične podporujú.

Virapol sa narodil vo veľmi chudobnej oblasti, mníchom sa stal v puberte, keď prijal meno Luang Pu Nen Kham. Preslávil sa údajnými nadprirodzenými schopnosťami: lietaním, chodením po vode a nadviazaním kontaktov s božstvami.

Bohatí priaznivci v minulosti sponzorovali veľa Virapolových projektov spojených s budhizmom: nechal postaviť niekoľko chrámov, nemocníc, ale aj údajne najväčšiu sochu Budhu na svete. Tzv. Smaragdový Budha meria 11 metrov a je vraj celý z nefritu.

AP uviedla, že podľa kritikov je Virapolova kauza dôkazom hlbokej krízy budhizmu v Thajsku, ktorú spôsobil znižujúci sa počet záujemcov o mníšske povolania a čoraz silnejšia sekularizácia tamojšej spoločnosti.