Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Bratislavské módne dni predvedú tvorbu slovenských a českých návrhárov

Mária Reháková Foto: TASR

Slovenské módne dianie bude mať tento rok aj charitatívnu podobu.

Bratislava 23. apríla (TASR) - V Bratislave sa dnes začína jarná časť 8. ročníka Bratislavských módnych dní (BMD).

V priestoroch hotela Double Tree by Hilton predvedú počas troch dní módne kreácie na jar/leto 2013 z dielní slovenských a českých návrhárov. Program a novinky jarnej časti módneho podujatia dnes organizátori predstavili na tlačovej konferencii.

"Je to prezentácia česko-slovenskej módnej tvorby. Myslím si, že za posledných pár rokov v takomto rozsahu na Slovensku nebola odprezentovaná na jednom móle slovenská a česká módna tvorba," uviedla Mária Reháková, riaditeľka Agentúry Promotion, ktorá podujatie organizuje.

Jarná časť BMD teda ponúkne pestrú plejádu etablovaných návrhárov i nováčikov. Počas troch dní sa na móle predvedú známe mená ako Veronika Hložníková, Zlatica Hujbertová, Veronika Kostková, Michaela Mazalanová, Jana Pištejová, Slavomíra Vlasová. Svoju tvorbu ďalej odprezentujú Monika Vontszemuová, Jana Jurčenko, Róbert Vrzala a Rebecca Deák Justh. "Uvidíte veľa farieb, trochu kože, trochu kovu. Uvidíte modely pre dámy, pre mladé baby, ale aj pre mužov," priblížila svoju módnu kolekciu Rebecca Deák Justh. Z českej módnej tvorby sa s novými kolekciami predstavia Přemysl Hytych, Libor Komosný, Tatiana Kovaříková a Kateřina Geislerová.

Medzi stálice BMD patrí i Lukáš Kimlička, ktorý svoju aktuálnu módnu kolekciu uvedie aj na 8. ročníku podujatia. Po predchádzajúcich kolekciách, ktoré boli buď celé čierne, alebo v nich čierna prevládala, chce teraz priaznivcov módy prekvapiť farebnosťou. "Je jar, treba naozaj vytiahnuť pastelové a žiarivé farby, takže celá kolekcia bude farebná. Chcel som to poňať veľmi minimalisticky, veľmi žensky, takže aj tie strihy sú naozaj veľmi jednoduché, kopírujú ženské krivky a sú dozdobené volánmi. Je to romantické, jarné, ženské," povedal pre TASR Lukáš Kimlička. Renomovaný slovenský návrhár predvedie i nový dizajn pre robotický vysávač. Jeho exkluzívna kolekcia pre iRobota dostala názov iDressy. "Keďže sa venujem výhradne odevnému dizajnu, ponuka navrhnúť "šaty" pre iRobot najvyššej kategórie sa mi zdala veľmi zaujímavá. Mám rád veci, ktoré ma zaujmú svojím netradičným dizajnom a sú originálne," dodal.



Novinkou jarných BMD 2013 je detská kolekcia. Na svoje si tak prídu i mamičky v kolekcii značky TBO - detská móda priamo z Paríža, ktorá je charakteristická svojou BIO líniou.

Slovenské módne dianie bude mať tento rok aj charitatívnu podobu. "Som veľmi rada, že sme po ôsmich rokoch k tomu dopracovali a som na to hrdá, že sa našli návrhári, ktorí ušili šaty, ktoré pôjdu do dražby," vysvetlila Mária Reháková. Koncept s podčiarknutím charakteru vytvorili Libor Komosný, Veronika Kostková a Tatiana Kovaříková. Ich modely predvedú počas BMD známe tváre a následne vstúpia do internetovej dražby na www.zenskyweb.sk. Výťažok z nej pomôže neziskovej organizácii Plamienok.

Aj tento rok sa budú udeľovať počas módneho maratónu v hlavnom meste ocenenia v podobe Dunajskej Perly. Odnesú si ich osobnosti v kategórii Najväčší prínos pre slovenskú módnu tvorbu a Objav BMD. Bronzovú sochu, do ktorej je vsadená biela perla, opäť vytvorila sochárka Jana Brisudová. Jarná časť BMD 2013 potrvá do 25. apríla.