Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Magazín

Šaty A. Hepburnovej od Huberta de Givenchy vydražili za 410.000 libier

Hubert de Givenchy. Foto: wikipedia.org

V utorok 21. februára sa návrhár Hubert de Givenchy dožíva 90 rokov.

Beauvais/Bratislava 20. februára (TASR) - Módny tvorca Hubert de Givenchy presadzoval technológie a postupy, ktoré ovládajú len majstri svojho odboru. "Extravagancia a nezmyselné efekty, ktoré robia zo šiat drahú vec, odmietam. Obliecť ženu znamená urobiť ju peknou," presadzoval vo svete módy de Givenchy. V utorok 21. februára sa návrhár dožíva 90 rokov.

Rodným menom Hubert James Marcel Taffin de Givenchy sa narodil vo francúzskom Beauvais 21. februára 1927. Po smrti otca ho vychovávala matka s babičkou, ktorá bola riaditeľkou výrobne gobelínov a tapisérií. Napriek tomu, že sa de Givenchy mal pôvodne stať právnikom rozhodol sa pre prácu v módnom priemysle. Začínal u Christiana Diora a v roku 1952 si otvoril Dom Givenchy v Paríži.

Pri natáčaní filmu Sabrina sa prvýkrát návrhár stretol s okúzľujúcou herečkou Audrey Hepburnovou, ktorú neskôr obliekal takmer na všetky akcie. V jeho očiach nebola ani jedna zo žien krajšia ako jeho múza oblečená do kokteilových čiernych džersejových šiat.

Pre Hepburnovú dokonca vyrobil i prvé parfumy svojej značky – ako L’Interdit a Le. V roku 1954 módny tvorca vyslal do sveta kolekciu pod značkou Pret-a-porter a pánskej módy.

Francúz Hubert de Givenchy, jeden z najznámejších módnych návrhárov a majster diskrétnej elegancie sa s veľkým svetom módy rozlúčil na jeseň 1995. Jeho novou srdcovou záležitosťou sa stal v roku 1997 zámok Le Jonchet pri Tours a kráľovská zeleninová záhrada vo Versailles.

Svoj dom módy predal v roku 1988 koncernu Lous Vuitton-Moët Hennessy. Novým hlavným dizajnérom domu sa stal Angličan Alexander McQueen.

Kreácie najprestížnejších spoločností francúzskej "haute-couture" a konfekcie si mohli v roku 1999 pozrieť obyvatelia japonského hlavného mesta Tokia na výstave s názvom Zákulisie módy v Bunkamura Museum of Art. Návrhár na nej vystavil aj korzet vyšívaný zlatom.

Legendárne čierne šaty od módneho tvorcu, ktoré mala na sebe herečka Audrey Hepburnová v klasickom filmovom diele Raňajky u Tiffanyho, vydražili 5. decembra v roku 2006 v aukčnom dome Christie's v Londýne za neuveriteľných 410.000 libier.