Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Nahota je normálna: Playboy sa vracia k tradícii, modelky opäť vyzlečú

Titulka dvojčísla Playboy na marec a apríl 2017, na ktorej je zboku odfotografovaná playmate mesiaca Elizabeth Elamová, pričom jej prsia prekrýva nápis Naked is normal (Nahota je normálna). Foto: TASR/AP

Som prvý, kto priznáva, že spôsob, akým časopis ukazoval nahotu, bol zastaraný, ale úplne sa jej vzdať, bola chyba, napísal v pondelok na Twitteri Cooper Hefner.

San Francisco 14. februára (TASR) - Americká verzia časopisu Playboy sa po takmer roku vracia k svojej viac ako 60-ročnej tradícii zverejňovania fotografií nahých modeliek.

"Som prvý, kto priznáva, že spôsob, akým časopis ukazoval nahotu, bol zastaraný, ale úplne sa jej vzdať, bola chyba," napísal v pondelok na Twitteri Cooper Hefner, syn zakladateľa časopisu Hugha Hefnera, ktorý je zároveň jeho kreatívnym riaditeľom. "Nahota nikdy nebola problém, pretože nahota nie je problém. Dnes sa vraciame k našej identite a k tomu, čím sme," dodal Hefner.

Na svojom twitterovom účte zverejnil americký Playboy titulku dvojčísla na marec a apríl, na ktorej je zboku odfotografovaná playmate mesiaca Elizabeth Elamová, pričom jej prsia prekrýva nápis "Naked is normal" (Nahota je normálna).




Ďalšou zmenou v tlačenej verzii magazínu je odstránenie sloganu "Zábava pre mužov". "Playboy bude vždy značkou životného štýlu zameraného na záujmy mužov, ale ako sa postavenie žien a mužov v spoločnosti naďalej vyvíja, vyvíjame sa aj my," zdôvodnil Cooper Hefner túto zmenu.

V snahe nájsť nových čitateľov a zastaviť klesajúci náklad (z 5,6 milióna kusov v roku 1975 na 800.000 kusov v roku 2015 a 673.000 kusov v júli 2016) Playboy v októbri 2015 oznámil, že v ére internetu pornografie je časopis plný nahoty prežitkom. Od marca 2016 mali modelky svoje intímne partie v americkej verzii zakryté odevom alebo rekvizitami.

Playboy, založený v roku 1953, "vyzliekol" mnohé slávne ženy, od herečky Marilyn Monroe cez speváčku Madonnu po modelku Cindy Crawfordovú. Magazín zverejňuje i pravidelné rozhovory s význačnými umelcami, architektmi, ekonómami, novinármi, politikmi, spisovateľmi, športovcami, ale aj osobnosťami duchovného života.