Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

VIDEO: Moderátorka počasia s Downovým syndrómom mala veľký úspech

Mélanie Segardová. Foto: facebook.com/Mélanie Segard

Predpoveď počasia v podaní Ségardovej prilákala 5,3 milióna divákov, spresnila France 2.

Paríž 15. marca (TASR) - Mladá 21-ročná Francúzka Mélanie Ségardová s Downovým syndrómom uvádzala v utorok večer predpoveď počasia na celoštátnej televíznej stanici France 2 a túto sezónu pritiahla zatiaľ najväčší počet divákov. Informovala o tom dnes televízia.

Predpoveď počasia v podaní Ségardovej prilákala 5,3 milióna divákov, spresnila France 2.

Ségardová prišla do sídla televízie v predstihu, aby jej urobili účes a mejkap. Vystúpila približne v polovici relácie a oznámila počasie na víkend. Ségardová a stála moderátorka počasia ukončili predpoveď tak, že si podali ruky a objali sa. Mladá Francúzka dostala šancu v televízii v hlavnom vysielacom čase po tom, čo spustila na Facebooku petíciu s názvom "Mélanie to dokáže".

"Tak vidíte. Dokázala som to," napísala Ségardová po vysielaní na Facebooku.



Asociácia UNAPEI, ktorá obhajuje záujmy ľudí s mentálnym postihnutím, začala osvetovú kampaň o Downovom syndróme spolu so Ségardovou. UNAPEI na Medzinárodný deň žien ešte 8. marca oznámila, že Ségardová za menej než dva týždne získala na sociálnej sieti Facebook vyše 200.000 "lajkov". "Mélanie je našou vyslankyňou. Ukázali sme, že aj človek s hendikepom môže uskutočniť svoje sny. Spoločnosť to potrebuje," povedal vtedy pre francúzsky rozhlas riaditeľ asociácie Luc Gateau.

Downov syndróm je genetické ochorenie bez možnosti liečby, ktorá postihuje fyzický aj intelektuálny vývin človeka. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa vyskytuje približne u jednej z 1000 osôb. Ochorenie je spôsobené poruchou 21. chromozómu. Priemerné IQ u takto postihnutého dospelého jedinca je zvyčajne 50.