Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Módna revolucionárka Coco Chanel zbavila ženy obmedzení

Na nedatovanej snímke je francúzska módna návrhárka Coco Chanel Foto: TASR/AP

Bola to ona, kto nahradil nepohodlné ženské šaty praktickou módou, ktorá však vynikala nesmiernou eleganciou a ženskosťou.

Paríž/Bratislava 10. januára (TASR) – Módny svet si v nedeľu 10. januára pripomenie 45. výročie úmrtia legendárnej francúzskej módnej návrhárky Coco Chanel.

Bola to ona, kto nahradil nepohodlné ženské šaty praktickou módou, ktorá však vynikala nesmiernou eleganciou a ženskosťou. Tvídový kostým, perlové korále, preslávené "malé čierne" šaty či kultový parfum Chanel N° 5 dala svetu práve originálna madam Chanel. V roku 1999 bola časopisom Times zaradená medzi 100 najvýznamnejších žien sveta.

Modelka predvádza kreáciu Chanel na sezónu jeseň - zima 2015 - 2016 počas týždňa módy v Paríži.
Foto: TASR/AP/Francois Mori


Gabrielle Bonheur Chanel sa narodila 19. augusta 1883 vo francúzskom mestečku Saumur. Neľahké detstvo po smrti matky prežila so svojimi štyrmi súrodencami v sirotinci katolíckeho kláštora. Už v mladosti získala povesť vynikajúcej krajčírky, ako osemnásťročná sirotinec opustila a začala pracovať pre miestneho krajčíra. Snažila sa presadiť i ako speváčka v kabarete, kde dostala prezývku "Coco" podľa popevku, ktorý často spievala. Už v tom čase sa od ostatných dievčat líšila neprehliadnuteľným štýlom obliekania, aj slobodomyseľnou povahou. Vo veku 23 rokov sa mladá milovníčka módy stala milenkou bohatého Étienne Balsana a presťahovala sa do jeho zámku. Vďaka nemu objavila svet dostihov koní, ktorý dotvárali aj elegantné dámy v klobúkoch. Očarená Gabrielle Chanel sa pustila do navrhovania vlastných klobúkov, ktoré okamžite nadchli jej priateľov. Odišla do Paríža a s finančnou pomocou jej veľkej lásky, britského hráča póla Arthura "Boy" Capela, si vo francúzskej metropole v roku 1912 otvorila prvý butik. Svojím šarmom, víziami a predovšetkým prevratnými módnymi návrhmi si čoskoro získala obdiv celého sveta.

Bez razantného vplyvu Coco Chanel by ženy zrejme ešte dlhý čas trpeli v zvieravých korzetoch a nepohodlných dlhých sukniach charakterizujúcich upätosť predchádzajúcich dekád. Od začiatku vytvárala odevy, ktoré na rozdiel od dovtedajších zvyklostí v ženskom odievaní boli príjemné, ľahké, jednoduché a funkčné, akoby symbolizovali nezávislosť žien po prvej svetovej vojne. Zaviedla nové typy nohavíc, vesty, tradičný dámsky tvídový kostým i lakované biele topánky s čiernou špičkou. V roku 1926 navrhla nadčasové "malé čierne" šaty vhodné na všetky príležitosti, ktoré dodnes nechýbajú zrejme v žiadnom ženskom šatníku. Coco Chanel túžila, aby sa ženy v jej modeloch cítili mladé, príťažlivé a boli samy sebou. Jej šaty boli vždy praktické, ale pritom zmyselné a napriek tomu, že používala prvky mužskej módy, pôsobili dokonale žensky. Elegantný dojem dotvárali dlhé šnúry perál a nádherné brošne, ktoré milovala i samotná návrhárka. Módu Chanel rady nosili osobnosti ako Andrey Hepburnová, Grace Kellyová alebo bývalá prvá dáma USA Jacquelin Kennedyová.

Počas druhej svetovej vojny sa návrhárka skompromitovala s nacistickým milencom. Krajania jej to nevedeli odpustiť a po vojne bola dokonca krátko uväznená. Z následného niekoľkoročného exilu vo Švajčiarsku sa triumfálne vrátila v roku 1954 s nesmrteľným chanelovským kostýmom. Coco Chanel do konca života akúkoľvek spoluprácu s nacistami popierala.

V parížskom hoteli Ritz vo Francúzsku si prenajala apartmán, v ktorom žila nasledujúcich 30 rokov až do svojej smrti 10. januára 1971. Dožila sa 87 rokov.

O živote módnej kráľovnej vzniklo množstvo biografií, na striebornom plátne sa do jej kože vžila pôvabná francúzska herečka Audrey Tautou v snímke Coco Chanel (2009).