Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

J. Murgaš si okrem patentov z oblasti telegrafie patentoval aj navijak

JOZEF MURGAŠ Foto: TASR

Počas pôsobenia vo Wilkes Barre (USA), kde dlhodobo žil, Murgaš skonštruoval cievku i navijak na udicu so zariadením proti spätného švihu.

Bratislava 19. júla (TASR) - Rybárčeniu sa venoval aj kňaz Jozef Murgaš. Neraz sa vyjadril, že rybolov nie je žiadna ľahká zábava. Chytať ryby na návnadu si podľa neho vyžadovalo mimoriadne presnú a rýchlu manipuláciu s udicou. Murgaš používal rybársky prút z bambusu s dobre vyváženým systémom. Vyberal si aj kvalitné vlákno s háčikom, na ktorý sa dala dobre upevniť návnada.

Počas pôsobenia vo Wilkes Barre (USA), kde dlhodobo žil, Murgaš skonštruoval cievku i navijak na udicu so zariadením proti spätného švihu. Jeho špeciálna cievka, ktorá sa stala najdôležitejšou časťou udice, zvýšila úspech a radosť pri tomto športe.

Originálny patent s číslom 1024739 na navijak s cievkou na rybársku udicu vydali Murgašovi 30. apríla 1912, teda pred 101 rokmi. Murgašov navijak poskytoval rybárovi nové a efektívne možnosti zabrzdiť cievku v prípade, že sa vlákno odvinulo a náhodou sa omotalo okolo držadla udice.

Inou obľúbenou činnosťou Jozefa Murgaša bolo maľovanie.

Jozef Murgaš (1864 – 1929) bol rodákom z Tajova, obohatil vedu o 16 patentov, väčšinou z oblasti telegrafie. Jedným z nich je spomínaný rybársky navijak, dvoma ďalšími sa zaslúžil o rozvoj problematiky elektrického oblúkového svetla. Všetky dal patentovať v USA, kde žil 33 rokov.

zdroje: www.mrk.cz, http://monoskop.org