Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

MURÍN o smrtiacom dueli Čističa s Gorilom: Svedkovia sa hľadajú ťažko

Alojz Komka, Milan Holáň, automobil Miroslava Hlinicu, kombo snímka. Foto: Gustáv Murín

VIDEO. Mafiánska séria z dielne Gustáva Murína bude pokračovať príbehom smrteľného súboja dlho odolávajúceho kysuckého mafiána Gorilu a nájomného zabijaka Čističa v Danubitovom meste - Žiline.

Bratislava 20. apríla (Teraz.sk) – Tri roky pripravovaný mafiánsky seriál z dielne spisovateľa Gustáva Murína pokračuje v piatok vo verejnoprávnej televízii šiestym dielom, ktorý je venovaný krvavému duelu medzi kysuckým mafiánskym bossom Gorilom a nájomným zabijakom Čističom vo vtedajšom Danubitovom meste – Žiline. „Bol veľký problém nájsť laických svedkov, strach aj po rokoch stále funguje. Najlepšie o tom hovoria tí, čo s tým pracovali profesionálne,“ povedal pre Teraz.sk Murín.

To sú podľa neho napríklad vyšetrovatelia ako Jaroslav Ivor a Milan Lúčanský alebo operatívci. „To bol aj veterán sledovačky Miroslav Kapusta, ktorý stál osobne voči Milanovi Holáňovi alias Gorilovi v nepríjemnej konfrontácii,“ tvrdí Murín. Za dobrý zdroj informácií považuje novinárov, ktorí o vojne mafiánov v tom čase písali. „Jedna z najväčších kapacít je Anka Lúčaiová,“ uvádza. „Tento diel je zaujímavý aj tým, že sme našli úplné poklady v archíve RTVS,“ dodal Murín.

Tvrdí, že šiesty diel s názvom „Gorila verzus Čistič – mafiánsky duel“ bude akčný. „Ide o smrteľný súboj dlho útokom odolávajúceho kysuckého mafiána Gorilu a nájomného zabijaka Čističa. Už miesto ich duelu bolo samo o sebe nebezpečné. V tej dobe sa Žiline hovorilo aj Danubitové mesto,“ spomína spisovateľ.



„Nikde inde si netrúfli poslať danubitom na druhý svet aj policajta. Miroslava Hlinicu (28), príslušníka Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline roztrhala dňa 28. apríla 1997 nálož v jeho aute Tatra 613 bordovej farby pred domom jeho rodičov na ulici Veľká okružná,“ dodáva spisovateľ. Nálož bola odpálená na diaľku práve vo chvíli, keď si doň policajt sadal.

Automobil Miroslava Hlinicu
Foto: Gustáv Murín


Hlinica podľa Murína zistil fakty, ktoré by mafiánov mohli ohroziť. Kľúčom k jeho smrti môžu byť podľa neho aj posledné, nezvyčajne otvorené slová kňaza Ladislava Stromčeka nad jeho hrobom: „Nie všetci ho mali radi, nebol bez ľudských chýb. Niektorí hovoria, že bol zbytočne prísny, a preto si narobil problémy. Vyhrážali sa mu za to. Stal sa nepríjemným pre niektoré skupiny. Niekto dal príkaz usmrtiť ho brutálnym a cynickým spôsobom, aby ten niekto zastrašil ostatných a upevnil svoju mafiánsku moc. Teraz ho budú očierňovať, že sa sám do niečoho namočil. Vydávam iba morálne svedectvo. Zlo chce ukázať a rozširovať svoju moc a cez mafie podriadiť a zotročiť čím viac ľudí, cez mafiánov s výbušninami v rukách, a najmä cez mafiánov v bielych golieroch.“

Gorilov koniec, ako ho opisuje Gustáv Murín

Po prvý raz na Gorilu zaútočili priamo na diskotéke Garáž. Neúspešne.
Druhýkrát sa dostal do paľby v Motoreste Anita neďaleko Brodna. Na zemi ostal ležať mŕtvy muž, ale nebol to Gorila.
Strieľali naňho aj doma v Kysuckom Lieskovci.

Po celý rok 1997 pripomínala Žilina strelnicu s jedným živým terčom. Bol ním boss miestneho podsvetia Milan Holáň, prezývaný Gorila. Zakaždým sa mu podarilo uniknúť, raz dokonca šťastnou náhodou – keď naňho strieľal profesionál ostreľovacou puškou značky Remington. Remingtonka mala podľa znalca kvalitný puškohľad značky Meopta, bežne sa z takej zbrane strieľa s vysokou presnosťou na vzdialenosť sto metrov, dobrý strelec s ňou dokáže trafiť cieľ aj z väčšej vzdialenosti. Strelec mieril zo strechy protiľahlého obytného domu na Gorilu, ktorý sedel na terase v OK pube v Kysuckom Novom Meste. Holáňa vtedy zachránil mobilný telefón – vo chvíli výstrelu ho išiel položiť na stôl. Tento malý pohyb posunul ranu smerom od srdca pod pazuchu. Iná verzia hovorí, že sa naklonil pri pití džúsu a výsledkom bol hladký priestrel ramena.

Najviac po Gorilovej smrti podľa neskoršieho vyjadrenia riaditeľa krajskej polície v Žiline Františka Poslucha túžil František Salinger alias malý Fero. Ten sa o Gorilovu likvidáciu pokúšal minimálne trikrát.

Ako neskôr pri rekonštrukcii posledných dní a hodín jeho života vysvitlo, Gorila vedel, kto ho chce „dať dolu“. Bol dokonca opakovane varovaný. A aj si začal dávať pozor a objednávateľovi svojej vraždy sa začal vyhýbať.
Ale na stretnutie so smrťou nakoniec išiel...
--
Dňa 25. novembra 1997 si po Gorilu prišla zubatá naisto. Čakal na ňu spolu so svojím ochrankárom Stanislavom Vnukom pri kávičke v povestnom hoteli Astória, kam často chodieval. Podľa generálnej prokuratúry ho na stretnutie s popravnou čatou vylákal Igor Lavrinčík prezývaný „Čaptavý“. Strelci boli dvaja a v zálohe striehol ešte aj už spomínaný Ján Siber, ktorý mal Milana Holáňa doraziť pištoľou v prípade, že by sa to nepodarilo najatému vrahovi Alojzovi Kromkovi. Kromka s druhým strelcom vstúpili takmer ako v kovbojke „na pravé poludnie“, presnejšie o 12:40 hodine, a okamžite začali paľbu. Napadnutí sa zrútili pod spŕškou striel zo samopalu zn. Tokarev. V Gorilovom tele ich narátali desať, a hneď prvá do hlavy bola smrteľná. Osem striel mu prevŕtalo telo, po dvoch zástreloch zostali projektily v rane. Ochrankár dokonal pri jeho nohách. Ešte pár týždňov predtým slúžil ako vojak z povolania u žilinských výsadkárov. Ani špeciálny výcvik mu však proti náhlemu prepadu nepomohol.

Po streľbe prešli obaja strelci chladnokrvne celou kaviarňou, kde sa na zemi krčilo deväť hostí i obsluha, a vybehli zadným služobným vchodom takmer do náručia hliadky mestskej polície. Tých zalarmovalo päť guliek, ktoré vyleteli oknom z kaviarne až na ulicu. Ale ich chabý pokus o zásah odstrašili pištoľníci ďalšou streľbou zo samopalu do vzduchu. Strelci rýchlo prebehli blízkym parkom k hotelu Slovan, kde naskočili do Volkswagenu Golf zelenej metalízy nemeckej ŠPZ HTV 221. O niekoľko ulíc ďalej prestúpili do bordovočervenej dodávky so značkou TVT 91-92 a zmizli.
--
Alojz Kromka alias Čistič bol kat slovenskej mafie podriadený bossovi všetkých bossov Mikulášovi Černákovi. Dnes už s istotou, aj vďaka spovedi Černáka, vieme, že riadil motocykel, z ktorého na košického mafiánskeho bossa Róberta Holuba strieľal ďalší nájomný zabijak Jozef Roháč.

V následnom dueli, lebo Holub nepadol a začal sa mstiť, prišiel brutálnym spôsobom o život Čističov brat Jozef.
Za to Čistič šiel s komandom zabiť Holubovho brata, ale dostihli len jeho komplica Klešča, ktorého zastrelili.
Čistič strieľal aj na auto, v ktorom mal byť niekto z Holubovej bandy, ale doplatili na to nevinní mladí ľudia, čo sa viezli na diskotéku.

Čistič asistoval aj pri „dorazení“ Holuba, ktorý po druhom útoku (tentoraz v bratislavskom hoteli Danube) ležal so strelnými zraneniami na ARO v bratislavských Kramároch.
Súd vymeral Čističovi v samostatnom konaí jedno doživotie, druhé s vyslúžil pri nedávno mega-proces s mafiánskou badnou sýkoriek.

V šiestom dieli seriálu TV dokumentov „Mafiáni“ uvidíte, čo na súde predviedol Čistič, keď si uvedomil, že jeho život na slobode skončil...