Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Muž skrýval 40 rokov 271 Picassových diel, súd ho poslal do väzenia

Pablo Picasso Foto: Pablo Picasso

Medzi objavenými dielami sú skice, maľby, portréty prvej ženy Oľgy a akvarely z modrého obdobia.

Paríž 16. decembra (TASR) - Francúzsky odvolací súd v Aix-en-Provence dnes ponechal v platnosti verdikt nižšieho súdu, ktorý v roku 2015 odsúdil bývalého elektrikára maliara Pabla Picassa na dva roky väzenia podmienečne za nezákonné skrývanie kradnutých vecí. Išlo o 271 umeleckých diel v hodnote 60 miliónov eur.

Odsúdený Pierre Le Guennec pracoval u Picassa ako elektrikár posledné tri roky pred maliarovou smrťou v roku 1973 v francúzskom Mougins. Na Picassovej usadlosti montoval napríklad aj alarm proti zlodejom.

Súd okrem toho nariadil, že Le Guennec a jeho žena Danielle, ktorá bola tiež odsúdená na dva roky podmienečne, musia Picassom nepodpísané a nikde neevidované diela vrátiť maliarovým dedičom.

Na neznáme obrazy sa prišlo vtedy, keď Le Guennecovci žiadali o odborné posúdenie obrazov, ktoré dovtedy 40 rokov skladovali v garáži.

Le Guennec tvrdil, že sú to dary od slávneho španielskeho umelca a jeho manželky. Picassov syn a správca dedičstva po otcovi, Claude Ruiz-Picasso, však vyjadril presvedčenie, že jeho otec by nikdy nikomu nedal toľko svojich diel. "To nedáva zmysel," povedal svojho času, "bola to časť jeho života."

Medzi objavenými dielami sú skice, maľby, portréty prvej ženy Oľgy a akvarely z modrého obdobia. Experti tvrdia, že deväť najhodnotnejších diel, ktoré sa u Le Guenneca našli, má hodnotu okolo 40 miliónov eur.