Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Muzikál Madame de Pompadour sa predstaví na festivale v Južnej Kórei

Na snímke herečka a speváčka Sisa Sklovska počas tlačovej konferencie Divadla Nová scéna k premiére pôvodného slovenského muzikálu Madame de Pompadour. Foto: TASR/Michal Svítok

Ide o medzinárodný festival, na ktorý sú pozývané muzikálové divadlá z celého sveta.

Bratislava 30. júna (TASR) – Bratislavské Divadlo Nová scéna (DNS) sa v dňoch 5.-11. júla predstaví s pôvodným slovenským muzikálom Madame de Pompadour na medzinárodnom muzikálovom festivale v Daegu v Južnej Kórei, kde odohrá päť predstavení.

Ide o medzinárodný festival, na ktorý sú pozývané muzikálové divadlá z celého sveta a na ktorom DNS pred dvomi rokmi dosiahlo mimoriadny úspech s pôvodným muzikálom Mata Hari, keď získalo hlavnú cenu za najlepší muzikál a Sisa Sklovska cenu za najlepší ženský herecký výkon.

Predstaviteľka titulnej postavy Madame de Pompadour Sisa Sklovska: „Keď sme pred dvomi rokmi s pôvodným slovenským muzikálom Mata Hari získali dve hlavné ceny na tomto festivale, už sme vedeli, že budeme robiť ďalší pôvodný slovenský muzikál Madame de Pompadour. Ale netušili sme, že nás opäť vyberú reprezentovať našu krajinu vo svete aj tento rok v júli a budeme i súčasťou slávnostného záverečného ceremoniálu. Keďže býva mojím zvykom spievať v jazyku krajiny, v ktorej vystupujem, jednu skladbu z muzikálu zaspievam aj v kórejčine. Veľmi si pozvanie do Kórey vážime, tešíme sa a zabodujeme najlepšie, ako sa len dá.“

Prenos výpravného muzikálu do Južnej Kórey však nebol vôbec jednoduchý, celá scéna spolu s kostýmami (dohromady 658 položiek) vážila viac ako tri a pol tony a prevážala sa v špeciálnom kontajneri sedem dní vlakom a potom putovala mesiac cez oceán nákladnou loďou. Do Južnej Kórey pocestuje 27 účinkujúcich, v hlavných úlohách sa predstavia Sisa Sklovska, Štefan Skrúcaný, Karol Čálik, Lucia Vráblicová, Karin Olasová, Dárius Koči, Pavol Plevčík a ďalší umelci. Divadlo bude reprezentovať aj generálna riaditeľka Ingrid Fašiangová, režisér muzikálu a autor libreta Martin Kákoš, autor hudby Ľubomír Horňák, ale aj technici, zvukári, osvetľovači, inšpicient, garderobierky, rekvizitár a maskérka. Spolu na festival pocestuje 46 ľudí. Odchod autobusom od Divadla Nová scéna bude 3. júla cca o 14.00 h.

Aj ich presun je mimoriadne náročný - cesta z Bratislavy do Daegu trvá viac ako jeden deň, len samotný let z Viedne (3.7.) do Soulu trvá 17 hodín. Slovenských účinkujúcich čaká po prílete skúška v Opera Hause Daegu, v ultra modernom štvorposchodovom divadle pre 1500 divákov, kde počas nasledujúcich dní odohrajú päť predstavení a zúčastnia sa aj na slávnostnom záverečnom ceremoniáli. Návrat je plánovaný 12. júla.

TASR informovala PR manažérka Divadla Nová scéna Zuzana Šbestová.