Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Bäumler zdokumentoval 1649 húb. Jeho cenný herbár však Slovensko nemá

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Štúdium na gymnáziu zanechal a vyučil sa za mäsiara-údenára. Napokon sa stal z neho zanietený mykológ, ktorý svoje poznatky konzultoval s domácimi odborníkmi.

Bratislava 23. februára (TASR) - Európsky uznávaný slovenský botanik a mykológ Ján Andrej Bäumler zdokumentoval 1649 druhov húb, z toho 77 nových, pričom 11 pomenovali podľa neho. Dnes uplynulo 170 rokov od jeho narodenia.

Ján Andrej Bäumler sa narodil 23. februára 1847 v dnešnej Bratislave. Štúdium na gymnáziu zanechal a vyučil sa za mäsiara-údenára. Neskôr pracoval v rodinnom podniku, ktorý úspešne viedol v rokoch 1872-1901.

Láska k prírode ho nakoniec priviedla opäť k štúdiu. Pod vplyvom stredoškolského profesora, prírodovedca a entomológa Jána Bogscha ho nadchla práve botanika. Súkromne ju študoval a ako samouk dosiahol pozoruhodné výsledky. Spočiatku skúmal vyššie rastliny, od roku 1877 machorasty a najmä huby.

Stal sa z neho zanietený mykológ, ktorý svoje poznatky konzultoval s domácimi odborníkmi ako boli Andrej Kmeť, Jozef Ľudovít Holuby a významnými zahraničnými expertmi v odbore botanika ako boli Pier Andrea Saccardi a Sigmund Rehm. Bäumler prispieval do viedenských a budapeštianskych odborných časopisov a do ročeniek Bratislavského lekársko-prírodovedného spolku, v ktorom aj aktívne pracoval.



Svoj odborne zostavený herbár s 9160 položkami daroval v roku 1903 Maďarskému národnému múzeu v Budapešti, nepatrné zvyšky jeho zbierok sa zachovali aj v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave.

Botanik a publicista Ján Andrej Bäumler zomrel v rodnom meste 4. februára 1926.

Na jeho pamiatku bol v bratislavskom Horskom parku osadený pomník, dielo známeho slovenského sochára Alojza Rigeleho. Pomník bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku 23. októbra 1963.