Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Mykológovia označili vlaňajšiu hubársku sezónu za najhoršiu v histórii

Na snímke Ladislav Hagara (uprostred) podáva správu o činnosti spoločnosti za minulý rok. Foto: TASR – Pavol Remiaš

Zo súčasných 115 členov SMS sa profesionálne hubám venuje približne 20 mykológov. Ostatní sú dobrými znalcami húb aj propagátormi tejto záľuby.

Bratislava 3. marca (TASR) - Členovia Slovenskej mykologickej spoločnosti (SMS) pri Slovenskej akadémii vied, ktorí sa zaoberajú výskumom mykoflóry na Slovensku, pri bilancovaní činnosti v minulom roku, označili vlaňajšiu hubársku sezónu za najhoršiu v histórii.

Potvrdil to predseda SMS Ladislav Hagara, popredný slovenský mykológ. "Na takú zlú sezónu z pohľadu výskytu húb, sa za 35 rokov, čo systematicky sledujem huby, veru nepamätám. Huby sa v niektorých oblastiach na Slovensku síce objavili, ale ich rast netrval dlho. Iba tí, ktorí vystihli toto obdobie, mohli obohatiť herbárové zbierkové fondy o niekoľko stoviek exemplárov húb. Aj vďaka nim sa podarilo aspoň na jeden deň zorganizovať každoročnú celoslovenskú výstavu húb. Uskutočnili sa aj regionálne hubárske výstavy v Marianke, Malinovej a inde," konštatoval v utorok (1.3.) v Bratislave vo svojej správe o činnosti na valnom zhromaždení SMS predseda.



Nepriaznivá sezóna na druhej strane umožnila mykológom viac času venovať starším zberom húb, určovať jednotlivé vzorky, ktoré má každý z nich v dostatočnej zásobe. Okrem toho uskutočnili desiatky populárno-náučných aj vedeckých prednášok o výskyte húb na Slovensku. Uskutočnilo sa aj stretnutie českých a slovenských mykológov a v roku 2015 vydali tri čísla Spravodajcu SMS, v ktorých sú opísané najnovšie poznatky z výskumu húb. Za veľký prínos považuje Hagara, že sa vlani podarilo pomocou grantu z európskych fondov zakúpiť pre Mykologický odbor Slovenského národného múzea (SNM) nové mikroskopy a hlavne najmodernejšie molekulárno-genetické laboratórium na výskum húb. To umožní skúmať huby nielen podľa vzhľadu a mikroznakov, ale aj podľa DNA sekvencií.

Zo súčasných 115 členov SMS sa profesionálne hubám venuje približne 20 mykológov. Ostatní sú dobrými znalcami húb aj propagátormi tejto záľuby. Stále viac však pribúda amatérskych mykológov, ktorí sa vďaka dostatku odbornej literatúry aj dostupnosti informácií na internete, stávajú veľkými pomocníkmi profesionálov. Ich najväčší prínos je, že pomáhajú mapovať výskyt jednotlivých druhov húb v rôznych lokalitách. Slovenská mykoflóra je totiž stále málo preskúmaná. V porovnaní s Českou republikou je v slovenských herbároch desaťkrát menej herbárových položiek. Preto sa SMS snaží povzbudiť členov, aby z nazbieraných húb pravidelne pripravovali, predpísaným spôsobom usušili časti nájdených húb, označili ich štítkom s potrebnými údajmi o mieste a čase nálezu a poslali do ústredného herbára, nachádzajúceho sa v SNM v Bratislave. Presne ich určiť je potom úlohou odborníkov. Nie je vylúčené, že sa takto objavia aj vzácne nálezy. Za všetkých takých aktívnych členov predseda spomenul Jozefa Pavlíka zo Sniny, ktorý nedávno poslal približne tisíc takých herbárových položiek z húb, ktoré našiel vo svojom okolí.

"Prvé mesiace tohto roka priniesli dostatok zrážok na celom Slovensku. Je teda predpoklad, že jarná hubárska sezóna môže byť bohatá. A tá začne už o niekoľko týždňov," optimisticky uzavrel rokovanie Hagara.