Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

SVETOVÝ DEŇ: Spomíname na tých, čo utrpeli úraz na pracovisku

Ilustračné foto Foto: TASR/František Ivan

Agenda 2030 pre udržateľný rozvoj obsahuje aj akčný plán zameraný na odstraňovanie chudoby, na boj proti klimatickým zmenám a zaistenie prosperity každého obyvateľa Zeme.

Ženeva/New York 28. apríla (TASR) - Na optimalizáciu zberu a využitia údajov o bezpečnosti a zdraví na pracovisku je v roku 2017 zameraná kampaň Svetového dňa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Pripadá na 28. apríla a od roku 2003 sa pripomína na podnet Medzinárodnej organizácie práce (ILO).

V otázke bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP) sa k ILO v minulosti pripájali aj Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (EU-OSHA) so sídlom v Bilbau a Medzinárodná asociácia sociálnej bezpečnosti (ISSA) so sídlom v Ženeve.

Ako ďalej pripomenula ILO, Agenda 2030 pre udržateľný rozvoj, schválená 25. septembra 2015 v New Yorku na summite OSN, obsahuje aj akčný plán zameraný na odstraňovanie chudoby, na boj proti klimatickým zmenám a zaistenie prosperity každého obyvateľa Zeme.

Zberanie a využívanie dôveryhodných údajov o bezpečnosti a zdraví na pracovisku, pokračuje ILO, je dôležité na to, aby krajiny dodržiavali záväzky a do praxe zavádzali 17 cieľov udržateľného rozvoja.

ILO osobitne upozornila na ôsmy zo 17 cieľov, ktorý je zameraný na dôstojnú prácu a ekonomický rast. V ôsmom bode sa hovorí o nevyhnutnosti podporovať trvalý, inkluzívny a trvalo udržateľný ekonomický rast, plnú a produktívnu zamestnanosť a riadnu prácu pre všetkých.

ILO od roku 2003 pravidelne 28. apríla pripomína Svetový deň bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a zdôrazňuje potrebu predchádzať úrazom a chorobám z povolania formou sociálneho dialógu a rokovaní tripartity.

Zároveň ILO podčiarkla, že 28. apríl predstavuje dôležitý nástroj, ktorým upriamuje pozornosť verejnosti na to, aby sa práca stávala bezpečnejšou a čistejšou a aby sa pridávala väčšia politická dôležitosť problematike predchádzania pracovným úrazom či chorobám z povolania.

V deň 28. apríla je vhodné spomenúť si na tých, ktorí na pracovisku utrpeli úraz - či už smrteľný, alebo so zdravotnými následkami -, ako aj na tých, čo si z pracoviska "odniesli" chorobu z povolania.