Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Magazín

Na blu-ray nosičoch vyšli Organ aj Prípad pre obhajcu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Slovenský filmový ústav (SFÚ) si 60. výročie svojho založenia pripomína aj vydaním kolekcie šiestich filmov zo zlatého fondu slovenskej kinematografie.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Slovenský filmový ústav (SFÚ) si 60. výročie svojho založenia pripomína aj vydaním kolekcie šiestich filmov zo zlatého fondu slovenskej kinematografie na blu-ray nosičoch. "Ide o diela zo 60. rokov minulého storočia, z obdobia rozkvetu slovenskej kinematografie. Prvé dva filmy, Organ (1964) Štefana Uhra a Prípad pre objahjcu (1964) Martina Hollého, sa v týchto dňoch dostávajú k divákom," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.

Dramatický príbeh Organ sa odohráva v malom slovenskom meste v období vojnovej Slovenskej republiky. Jej hrdinom je mladý poľský vojnový zbeh Felix, nadaný organista, ktorý sa ukrýva pred fašistami vo františkánskom kláštore. Pre svoje nadanie sa dostane do konfliktu s miestnym regenschorim, obmedzeným v ľudských aj duchovných hodnotách. "Stretnutie talentu a krásy s ľudskou malosťou vyústi do závisti a zloby a Felix sa z dočasného duchovného úkrytu dostáva späť do vojnového ohrozenia," približuje ústav snímku, ktorá je po Slnku v sieti (1962) druhým spoločným filmom trojice: režisér Štefan Uher, scenárista Alfonz Bednár a kameraman Stanislav Szomolányi. Organista získal Osobitnú cenu poroty na 18. MFF Locarno.

Ústredným motívom psychologickej drámy z prostredia súdnictva Prípad pre obhajcu je prípad znásilnenia a vraždy 14-ročného dievčaťa, z ktorých je obvinený 15-ročný chlapec. "Jeho obhajca sa ho snaží na základe nezrovnalostí v súdnom spise dostať z podozrenia a následného odsúdenia," uvádza SFÚ k snímke, ktorú nakrútil režisér Martin Hollý po svojom debute Havrania cesta (1962). "Je kritikou justičných praktík, obžalobou systému, ktorý vykonštruoval politické procesy v Československu v 50. rokoch minulého storočia," poznamenáva SFÚ. Digitálne reštaurovaný filmmal vlani svetovú premiéru na festivale klasických filmov Lumiére v Lyone.

Oba blu-ray nosiče sú súčasťou kolekcie šiestich filmov, ktoré vydáva SFÚ pri príležitosti tohtoročného 60. výročia svojho založenia. Nasledovať ich budú snímky Boxer a smrť (1962) Petra Solana, Kristove roky (1967) Juraja Jakubiska, Pieseň o sivom holubovi (1961) Stanislava Barabáša a dokument Dušana Hanáka Obrazy starého sveta (1972). Aktuálne vydané filmy majú titulky slovenské, anglické a slovenské pre nepočujúcich, obsahujú aj audiokomentár pre nevidiacich.