Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Na celosvetovej Abilympiáde bude 11 slovenských reprezentantov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Hendikepovaní Slováci súťažiť napríklad vo vyšívaní, cukrárstve, pletení, košikárstve, maľbe, háčkovaní, reportážnej fotografii a vo varení.

Bratislava 1. marca (TASR) - Francúzske mesto Bordeaux privíta koncom marca 700 súťažiacich na svetovej prehliadke schopností a zručností zdravotne postihnutých ľudí - Abilympiáde. Medzi reprezentantmi z celého sveta nebude chýbať od 25. do 26. marca ani 11 Slovákov. Aktuálny deviaty ročník sa bude niesť pod ústredným mottom - Obyčajné zručnosti, neobyčajní ľudia. TASR o tom informoval hovorca Slovenskej abilympijskej asociácie Martin Buzna.

Na celosvetovom podujatí budú hendikepovaní Slováci súťažiť napríklad vo vyšívaní, cukrárstve, pletení, košikárstve, maľbe, háčkovaní, reportážnej fotografii a vo varení. Účastníci budú o víťazstvo bojovať v 49 súťažných disciplínach.

"Slovenské farby budú hájiť víťazi poslednej celoslovenskej Abilympiády. Iste, boli by sme radi, keby sme sa vrátili domov s medailovým umiestnením, no aj keď to nevyjde, nebudeme sklamaní. Na súťaži sa vždy stretávajú ľudia, ktorých spája rovnaký osud, rovnaké starosti a radosti. Vždy je to čas nadväzovania nových priateľstiev a utužovania starých," povedal predseda Slovenskej abilympijskej asociácie Aurel Bitter. Pre mnohých členov slovenskej výpravy je podľa jeho slov úspechom už len to, že vôbec môžu Slovensko reprezentovať a niekde do zahraničia vycestovať. Slovenská výprava odletí do dejiska svetovej Abilympiády 22. marca.

Celosvetová Abilympiáda je súťažná prehliadka, na ktorej každé štyri roky súťažia zdravotne znevýhodnení ľudia zo všetkých kontinentov. Slovensko získalo počas uplynulých ôsmich ročníkov 12 medailových ocenení. Naposledy, pred piatimi rokmi, získali slovenskí abilympionici bronzovú medailu v Južnej Kórei. Počas dvoch súťažných dní očakávajú francúzski organizátori okolo 80.000 návštevníkov.

Cieľom Abilympiády je dokázať zdravým ľuďom, že postihnutý človek môže byť rovnocenným partnerom pri vykonávaní pracovnej činnosti.