Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Na čo treba pamätať pri napúšťaní bazéna

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Počas horúcich dní padne každému vhod osvieženie vo vlastnom bazéne. Starostlivosť o bazén však začína už pred jeho napúšťaním.

Bratislava 27. mája (OTS) - Pravidelná údržba zabezpečí dlhodobo krištáľovo čistú vodu a má zásadný vplyv aj na obsah vašej peňaženky.

Pred napustením bazéna sa odporúča vyčistiť okolie bazéna, najmä zabezpečiť, aby vstup doň prebiehal bez zbytočného nanášania stebiel trávy, hliny a nečistôt. Čistý bazén je prvým predpokladom dlhodobo čistej vody a zároveň šetrí financie. Napríklad je potrebný menší počet filtrov vo filtrácii a nehrozí ani kompletná výmena vody. Bazén je teda potrebné pred naplnením dôkladne vyčistiť prúdom vody, zbaviť ho povrchových nečistôt, prachu a usadenín. Vhodným pomocníkom pri čistení je prípravok Laguna Clear, ktorý sa jednoducho nanesie handrou alebo hubkou na znečistené miesta a nechá sa 10 až 15 minút pôsobiť. Následne silné nečistoty možno ešte uvoľniť mechanicky a všetko dôkladne opláchnuť vodou. Netreba zabúdať vyčistiť aj príslušenstvo k bazénu, osobitne filtráciu.

Po napustení vyčisteného bazéna sa odporúča počiatočná tzv. šoková dezinfekcia vody prípravkom Laguna chlór šok, ktorý likviduje baktérie a tiež prípadné riasy. Využíva sa aj pre rýchlu obnovu kvality vody pri silnom znečistení.

Otestovať kvalitu napustenej vody v bazéne možno pomocou odmerania hodnoty pH, pričom ideálna hodnota na kúpanie by mala byť v rozmedzí 6,5 - 7,6. Ak sa hodnota pH nachádza v tomto rozmedzí, pôsobia zároveň i dezinfekčné prípravky s maximálnou účinnosťou. Na úpravu pH slúžia prípravky bazénovej chémie Laguna pH mínus a Laguna pH plus. Ako už názov napovedá, ich použitie závisí od toho či je potrebné hodnotu pH v bazéne znížiť alebo zvýšiť. „Hodnotu pH vody odporúčame kontrolovať pomocou testerov spočiatku jedenkrát do týždňa. Len s vyváženým pH je možné zachovať parametre vody čo najdlhšie. Okrem pH je testerom potrebné zistiť aj tvrdosť vody, najmä ak je bazén napúštený vodou zo studne. Ak zistené hodnoty nespĺňajú požadované limity, vodu odporúčame upraviť prípravkom Laguna CA,“ uvádza Martin Procházka, predseda predstavenstva, STACHEMA Bratislava a.s.

Viac informácií na stránke výrobcu.