Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Na desaťdolárovke bude od roku 2020 portrét ženy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pôjde o redizajn bankovky vydanej pri príležitosti 100. výročia prijatia zmeny 19. článku americkej ústavy, na základe ktorého dostali Američanky právo voliť.

Washington 18. júna (TASR) - Desaťdolárová bankovka, ktorá sa dostane do obehu v roku 2020, bude mať na lícovej strane ženskú tvár, oznámil v noci nadnes podľa televízie CNN americký minister financií Jack Lew.

Pôjde o redizajn bankovky vydanej pri príležitosti 100. výročia prijatia zmeny 19. článku americkej ústavy, na základe ktorého dostali Američanky právo voliť. Ako ďalšie dôvody pre uvedenie novej podoby bankovky sa uvádzala aj snaha o zvýšenie bezpečnosti a jej prispôsobenie potrebám slabozrakých.

Rozhodnutie o tom, čia tvár sa dostane na bankovku, bude prijaté až o niekoľko mesiacov, a to na základe výsledkov ankety, do ktorej môžu záujemcovia prispieť prostredníctvom sociálnych sietí.

V amerických dejinách sa ženská tvár na bankovke objavila už viackrát: v rokoch 1865-69 bola na nej vyobrazená skupina osôb, v ktorej bola okrem iných aj legendárna indiánska princezná Matoaka, známa aj ako Pocahontas. Na obežive v hodnote jedného dolára bola v 19. storočí aj podobizeň manželky prvého prezidenta USA Marthy Vashingtonovej i aktivistky Susan Anthonyovej, ktorá sa v 19. storočí angažovala v hnutí za rovnoprávnosť žien.

Na desaťdolárovke, ktorá je teraz v obehu, je portrét Alexandra Hamiltona - prvého ministra financií v dejinách USA. Na bankovke je od roku 1929, keď na nej vystriedal prezidenta USA Andrewa Jacksona, ktorého "presťahovali" na dvadsaťdolárovku, na ktorej je doteraz.