Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Na hrade Čabraď pracovalo v sezóne 60 dobrovoľníkov a 30 skautov

Na archívnej snímke dobrovoľníci pomáhajú na hrade Čabraď. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podarilo sa im dokončiť rekonštrukciu vstupného otvoru do severného paláca, zrekonštruovať okno v jeho západnej stene, a tiež zamurovať mimoriadne rozsiahlu kavernu v exteriéri tohto paláca.

Čabraď 24. septembra (TASR) - Približne 60 dobrovoľníkov zo Slovenska, ale aj z Česka, Fínska, Ruska, Taiwanu, Belgicka, Nemecka a Španielska, plus ďalších 30 skautov, pracovalo počas letnej sezóny na obnove hradu Čabraď v okrese Krupina.

"Aj vďaka nim sa v tomto roku podarilo dokončiť rekonštrukciu vstupného otvoru do severného paláca, zrekonštruovať okno v západnej stene severného paláca, a tiež zamurovať mimoriadne rozsiahlu kavernu v exteriéri tohto paláca," povedal TASR Albert Loydl, zástupca združenia Rondel, ktoré sa o hrad stará.

Tieto prace boli vykonané v rámci projektu, podporeného Nadačným fondom Telekom pri Nadácii Pontis. "Popritom sa vyčistila aj vstupná chodba do podzemia tretej vstupnej brány a zamurovala tam objavená kaverna," pripomenul.

Ďalší projekt podporil predseda BBSK. V rámci neho sa zabezpečil stavebný materiál na obnovu tretej brány. "Okrem našich aktivít na hrade realizovala projekt aj obec Čabraďský Vrbovok. Tento bol podporený Ministerstvom kultúry SR v rámci programu Obnov si svoj dom, s podporou nezamestnaných. Na pol roka tam našlo prácu osem ľudí," uviedol ďalej Loydl.

Vďaka tomu sa podarilo upraviť a vyčistiť hradný areál, spriechodniť prístup k tretej bráne, obnoviť úsek východnej hradby. "Momentálne ešte prebiehajú sanačné práce na južnom portáli brány," dodal.

Súčasťou projektu bol aj archeologický výskum, realizovaný AU SAV v spolupráci s Katedrou archeológie stredoveku z Budapešti. "Výskum nám obohatil poznatky o hrade. Odkryla sa napríklad maltová podlaha v bráne, objavil sa doteraz neznámy múr v interiéri a našlo sa množstvo zaujímavých nálezov."