Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Na konci októbra príde do predaja kompletné vydanie Mozartovho diela

Rakúsky hudobný skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart. Foto: TASR/AP

Celkovo päť hodín nahrávok vzniklo výlučne pre potreby tohto kompletného vydania.

Salzburg 25. augusta (TASR) - V rodisku svetoznámeho skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta (1756-1791), v rakúskom Salzburgu, predstavili dnes najnovšie kompletné vydanie jeho diel, ktoré sa na trhu s nosičmi objaví 28. októbra, a to pri príležitosti 225. výročia úmrtia tohto hudobného velikána, ktoré si svet pripomenie 5. decembra 2016.

Komplet s názvom Mozart 225 tvorí 220 kompaktných diskov, ale tiež nová skladateľova biografia z pera profesora na King's College v Londýne Cliffa Eisena, ako aj novelizovaný tzv. Köchelov zoznam (KV), v ktorom Ludwig von Köchel ešte v roku 1862 označil číslami od 1 po 626 Mozartove opusy. Očíslovanie sa v ňom nezmení, avšak tvorcovia zohľadnili nové poznatky o období vzniku jednotlivých prác, ich pravosti a nesprávnych chronológiách.

Box s hmotnosťou 13,7 kilogramu, ktorý si hudobní nadšenci budú môcť zakúpiť v cene 360-420 eur, vydajú v limitovanom náklade 15.000 kusov, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Kompaktné disky č. 1-49 ponúknu Mozartove komorné diela, tie s poradovým číslom 50-101 jeho všetky symfonické opusy. Na diskoch s č. 102-152 budú nahrávky scénických diel salzburského rodáka, kým na CD s č. 153-173 cirkevná hudba, piesne, kánony a iné osobitné hudobné formy. Na ostávajúcich kompaktných diskoch budú rôzne kuriozity, nedokončené opusy, fragmenty, ale aj diela iných skladateľov, ktoré Mozart upravoval, či práce, ktorých autorom je síce pravdepodobne, ale nie s úplnou istotou práve slávny skladateľ.

Celkovo päť hodín nahrávok vzniklo výlučne pre potreby tohto kompletného vydania. Ide predovšetkým o nahrávky komorných opusov, na originálnych nástrojoch Nadácie Mozarteum, ktoré sa realizovali v niekdajšej tanečnej sieni Mozartovho bydliska, kde hrával svojho času i samotný skladateľ.