Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Na Kube zomrela Castrova najmladšia sestra Agustina

Fidel Castro Foto: TASR/AP

Castrova sestra zomrela v nedeľu na následky komplikácií po operácii zlomeniny krčku bedrového kĺbu.

Havana 28. marca (TASR) - Vo veku 78 rokov zomrela uplynulú nedeľu v Havane najmladšia sestra vodcu kubánskej revolúcie Fidela Castra - Agustina del Carmen Castro Ruzová. Ako informoval denník El Nuevo Herald vychádzajúci na Floride v španielčine, Castrova sestra zomrela v nedeľu na následky komplikácií po operácii zlomeniny krčku bedrového kĺbu.

Podľa televíznej stanice Telemundo vysielajúcej v španielčine Agustina Castro Ruzová v posledných rokoch trpela aj Alzheimerovou chorobou.


V politickom živote Kuby sa nijako neangažovala, bola - naopak - veľmi nábožensky založená a venovala sa spevu. Bola manželkou známeho klaviristu Silvia Rodrígueza Cárdenasa, ktorý v 90. rokoch emigroval do USA a zomrel v roku 2009. Z ich manželstva sa narodili tri deti - dcéra, ktorá žije na Kube, a dvaja synovia žijúci v americkom štáte Florida.

Zo šiestich súrodencov vodcu kubánskej revolúcie žijú ešte traja - 85-ročný Raúl, ktorý je predsedom Štátnej rady a Rady ministrov, 82-ročná Enma a 83-ročná Juanita. Obe sestry žijú v zahraničí - jedna v americkom Miami a druhá v Mexiku. Fidel Castro a jeho brat Ramón zomreli vlani, ich sestra Ángela v roku 2012.

Telesné pozostatky Agustiny Castro Ruzovej po kremácii uložili do hrobky na rodinnom panstve na východe Kuby, kde sú pochovaní aj súrodenci Ramón a Ángela.

12 pel svi