Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Na nebezpečné hračky treba dávať pri nákupe pozor aj napriek zákonu

PVC hračky bývajú označené značkou PVC, Soft vinyl, Vinyl, znakom "V" alebo číslicou "3". Foto: TASR/Ivan Majerský

Európska komisia odporúča kupovať iba hračky s označením CE.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Na Slovensku je zakázané od roku 2000 predávať PVC hračky s nebezpečnými ftalátmi pre deti do troch rokov. Napriek tomu sa podľa environmentalistov každoročne s takýmito hračkami na trhu možno stretnúť. "Ftaláty sa z hračiek uvoľňujú, keď ich deti vkladajú do úst a cmúľajú. Tieto látky pritom môžu poškodzovať pečeň a obličky, narušiť hormonálny systém dieťaťa a sú karcinogénne," uviedla pre TASR hovorkyňa Greenpeace Slovensko Lucia Szabová.

Poukázala na to, že niektorí predajcovia sa snažia zákon obísť jednoduchým spôsobom, a to označením. Tak sa podľa jej slov možno stretnúť s hračkou, ktorá na prvý pohľad vyzerá ako vhodná pre najmenšie deti, ale na označení je, že je až od troch rokov. "Prípadne je na nej napísané, že je určená pre zvieratá," podotkla.

PVC hračky bývajú označené značkou PVC, Soft vinyl, Vinyl, znakom "V" alebo číslicou "3". "Najčastejšie pochádzajú tieto produkty z krajín ako je Čína, Thajsko, Taiwan a Poľsko a zároveň môžu chemicky zapáchať," priblížila Szabová. V prípade, že na obale hračky chýbajú informácie o výrobcovi, prípadne, z čoho sú vyrobené, radí sa jej nákupu vyhnúť.

Upozornila, že rovnako rizikové však môžu byť aj hračky z iných materiálov. V textilných hračkách to môžu byť škodlivé farbivá a na drevených hračkách nátery. Na identifikovanie nebezpečnej hračky môžu spotrebitelia sledovať niekoľko základných informácií na obale hračky. "Každá hračka musí spĺňať určité náležitosti, akými sú označenie, že najmä ide o hračku, určenie vekovej hranice vhodnosti, meno výrobcu a dovozcu a prípadné nebezpečenstvo a ak je nevyhnutné aj návod na použitie," vysvetlila Szabová.

Európska komisia odporúča kupovať iba hračky s označením CE, čo znamená, že hračka prešla certifikáciou prísnych európskych noriem. Dnes už možno nájsť aj iné označenia na hračkách o tom, z čoho sú vyrobené, prípadne, čo neobsahujú, ako je označenie "PVC – free", "Phthalate free" či rôzne ekologické certifikáty. Na dojčenských výrobkoch sa rovnako možno stretnúť s označením "Bisphenol free" alebo "BPA free", ktorý sa zvykne používať vo fľaškách pre deti a je rovnako nebezpečný.

Ak sa preto rodičia pri nákupe stretnú s hračkou, ktorá nie je dostatočne označená, Szabová im odporúča jej kúpe sa vyhnúť a kúpiť takú, ktorá spĺňa požiadavky. "V neposlednom rade by sme ako rodičia mali dávať pozor aj na to, aby sme deťom nedávali najmä na cmúľanie predmety, ktoré na to nie sú určené. Prísne certifikáty totiž platia pre detský sortiment a nie pre bežné predmety, od ktorých nikto neočakáva, že ich budú deti cmúľať," uzavrela.