Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Na nových známkach bude Muchov obraz a Jurkovičov dom

Budovu Domu kultúry (pôvodne Katolíckeho spolkového domu, Kruhu), ktorá bola pôvodne stavaná ako polyfunkčná stavba pre Katolícky kruh, Spolok Sv. Vincenta a Gazdovský potravný spolok z podnetu MUDr. Pavla Blahu a ThDr. Ľudovíta Okánika, projektoval architekt Dušan Jurkovič v roku 1904. Foto: pofis.sk

Muchov obraz Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia je na známke zobrazený v detaile dievčiny, nominálna hodnota známky je 1,20 eura.

Piešťany/Skalica 23. novembra (TASR) – Dve nové známky s väzbou na Trnavský kraj uvedie Slovenská pošta v stredu 25. novembra. Prvou je obraz svetoznámeho maliara Alfonsa Muchu z hotela Thermia Palace v Piešťanoch a druhou Spolkový dom Dušana Jurkoviča v Skalici. Obe vychádzajú v emisii Umenie.

Muchov obraz Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia je na známke zobrazený v detaile dievčiny, nominálna hodnota známky je 1,20 eura. Jej autorom je František Horniak a vychádza v náklade 80.000 kusov. Autorom výtvarného návrhu a rytcom známky Spolkový dom je Rudolf Cigánik, známka má nominálnu hodnotu 1,50 eura a náklad 50.000 kusov. Budova Domu kultúry v Skalici (pôvodne Katolíckeho spolkového domu) bola pôvodne stavaná ako polyfunkčná stavba v roku 1904. Predstavuje kombináciu prvkov dobového secesného štýlu s inšpiráciami z ľudového staviteľstva a je jednou z charakteristických stavieb architekta Dušana Jurkoviča so snahou o národný – „slovenský štýl“ na báze secesie. Dominantou celej stavby je veľká sála, pôvodne divadelná dvorana, ktorá sa vyznačuje riešením typickým pre Jurkovičove diela. Figurálne motívy v štíte boli realizované podľa návrhov významného českého maliara Mikoláša Aleša.
Mucha Alfons (24. 7. 1860 - 14. 7. 1939), významný český maliar, grafik a ilustrátor je autorom obrazu, ktorý je umiestnený vo výklenku nad vchodovými dverami reštaurácie v piešťanskom luxusnom hoteli Thermia Palace.
Foto: pofis.sk

Obraz Alfonsa Muchu je prejavom vďaky a úcty uzdravujúcim piešťanským prameňom za uzdravenie jeho dcéry. Umelec ho namaľoval začiatkom 30. rokov minulého storočia a venoval ho kúpeľom. Umiestnený je nad vchodovými dverami reštaurácie v kúpeľnom hoteli Thermia Palace. V roku 2000 ho ukradli, do pátrania bol zapojený aj Interpol, ale pridali sa aj kúpeľní hostia i zberatelia. V roku 2004 sa obraz podarilo zachytiť pri odovzdávaní nasadenému kupcovi.

Po nutnom reštaurovaní sa na pôvodné miesto vrátil v roku 2006. V súvislosti s uvedením známky pripravilo piešťanské Balneologické múzeum vo Vile dr. Lisku výstavu Alfons Mucha. Sú na nej unikátne fotografie, originálne diela, katalógy a publikácie zapožičané zo zbierok Múzea Brněnska a Poštovného múzea v Prahe. Pri uvedení poštovej známky v Thermii Palace bude k dispozícii aj príležitostná poštová pečiatka, obálka prvého dňa i poštový hárček. Po slávnostnej inaugurácii vyhlásia výsledky ankety o najkrajšiu slovenskú poštovú známku za rok 2014.