Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Na planéte Merkúr, ktorá je najbližšie Slnku, sa potvrdil ľad

Foto: TASR/AP

Na Merkúre je dostatok polárneho ľadu, aby pochoval celú oblasť hlavného mesta Washington do výšky 3,2 kilometra, priblížil David Lawrence, vedúci autor jednej zo štúdií v časopise Science.

Mys Canaveral 30. novembra (TASR) - Na póloch planéty Merkúr, ktorá sa nachádza najbližšie k Slnku, je veľké množstvo ľadu, potvrdili vedci NASA vo štvrtkovom vydaní časopisu Science.

Nové zistenia sondy Messenger, obiehajúcej Merkúr, podporili dlhodobú hypotézu, že v trvale zatienených polárnych kráteroch planéty Merkúr je hojnosť zmrznutej vody a ďalších nestálych látok.

Údaje naznačujú, že ľad sa nachádza pod nezvyčajne tmavou látkou, ktorá ho zakrýva v oblastiach, kde sú teploty príliš vysoké na to, aby zostal stabilný, ak by bol na povrchu.

Zmrznutú vodu lokalizovali v oblasti severného pólu Merkúra, ktorý je vždy v tieni. Vedci sa však domnievajú, že je aj na južnom póle, hoci to nemajú čím dokázať. Messenger obieha oveľa bližšie severného pólu ako južného.

"Keď to všetko zrátame, ide o 100 miliárd až jeden bilión metrických ton ľadu", povedal David Lawrence z laboratória aplikovanej fyziky Univerzity Johnsa Hopkinsa. "Neistota spočíva v tom, že nevieme, ako hrubý ten ľad je."

Vedci predpokladajú, že jeho hrúbka dosahuje najmenej 30 centimetrov a možno až 20 metrov.

Na snímke Amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír ( NASA ) z marca 2011 je prvá fotografia planéty Merkúr, ktorú na Zem poslala vesmírna sonda Messenger. Dominantný svetlý kráter s lúčovitou štruktúrou v hornej časti záberu sa podľa NASA volá Debussy. Menší kráter západne od neho je Matabei.
Foto: TASR/AP


Na Merkúre je dostatok polárneho ľadu, aby pochoval celú oblasť hlavného mesta Washington do výšky 3,2 kilometra, priblížil Lawrence, ktorý je vedúcim autorom jednej zo štúdií v časopise Science.

Celé desaťročia merania radarmi zo Zeme naznačovali prítomnosť ľadu na póloch planéty Merkúr. Teraz to potvrdila sonda Messenger, ktorá planétu obieha.

Sonda bola vypustená do vesmíru v roku 2004 a na obežnú dráhu Merkúra, kde teploty dosahujú 426 stupňov Celzia, sa dostala pred rokom. NASA dúfa, že bude posielať svoje pozorovania do budúceho roka.

Sean Solomon z Kolumbijskej univerzity, ktorý patrí ku kmeňovým vedcom sondy Messenger, však zdôraznil, že nikto nehovorí o prítomnosti života na planéte Merkúr v dôsledku prítomnosti vody. Najnovšie zistenia ale môžu pomôcť vysvetliť, ako sa voda a ďalšie stavebné prvky života dostali inam v slnečnej sústave.