Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

VIDEO: Na riziká obchodu s ľuďmi bude upozorňovať aj mobilná aplikácia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Okrem súhrnu užitočných informácií umožní interaktívnou formou vyskúšať si modelové prípady, v ktorých sa záujemca o prácu v zahraničí môže dostať do nebezpečenstva.

Bratislava 17. októbra (TASR/Tablet.TV) – Na riziká obchodovania s ľuďmi bude upozorňovať aj mobilná aplikácia, ktorej bezplatné stiahnutie ponúka Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Okrem súhrnu užitočných informácií umožní interaktívnou formou vyskúšať si modelové prípady, v ktorých sa záujemca o prácu v zahraničí môže dostať do nebezpečenstva.

"Používateľ si môže vybrať jeden z viacerých príbehov a prostredníctvom hry a výberu odpovedí si prejsť jednotlivé situácie, v ktorých hrozí, že sa môže vystaviť riziku obchodovania s ľuďmi," uviedla o novinke vedúca Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) v SR Zuzana Vatráľová.

Verí, že mobilná aplikácia, ktorú IOM SR spúšťa pri príležitosti Európskeho dňa obchodovania s ľuďmi (18. 10.), pomôže rozšíriť vedomie o tejto problematike práve v prípade skupín, ktoré sú rizikom obchodovania s ľuďmi najviac ohrozené. "Mobilná aplikácia je v súčasnosti z hľadiska možného zásahu čo najširšieho okruhu prijímateľov skutočne efektívny komunikačný nástroj," pripomenula.



Súčasťou aplikácie je súhrn základných informácií o tom, na čo si dať pozor pri výbere práce v zahraničí, ako možno odhaliť nedôveryhodnosť ponúk. Používateľ dostane informácie i o tom, ako sa pripraviť na cestu do zahraničia, získa prístup ku dôležitým kontaktom, ktoré mu pomôžu v prípade, že sa dostane do problémovej situácie.

Aplikácia je dostupná aj offline, to znamená aj v zahraničí bez potreby aktivovať si prenos dát mimo územia Slovenska. Vatráľová verí, že aplikácia môže byť dobrou pomôckou i pre vyučovanie v školách v rámci diskusie o súčasnom stave a rizikách v oblasti obchodovania s ľuďmi.

Aplikácia je dostupná v Google Playstore a Appstore a na webovej stránke www.safe.iom.sk. Aplikáciu vytvorila IOM SR v rámci projektu SAFE-smart, aware, free, enjoy, informačná kampaň na prevenciu obchodovania s ľuďmi, ktorý finančne podporil Medzinárodný vyšehradský fond.