Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Svetový deň životného prostredia zatienil Trump a klimatická dohoda

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Americký prezident Donald Trump 1. júna v Bielom dome vyhlásil, že USA odstúpia od klimatickej dohody, pretože podľa neho je pre Američanov neúnosne drahá.

Nairobi/New York 5. júna (TASR) - Na tému priblížiť ľudí k prírode je v roku 2017 zameraný Svetový deň životného prostredia. Pripadá na 5. júna, v tomto roku je hostiteľskou krajinou osláv tohto dňa Kanada. Informoval o tom portál worldenvironmentday.global a zdôraznil: Svetový deň životného prostredia je "dňom pre všetkých", cieľom ktorého je uskutočniť akciu na ochranu Zeme, prípadne sa stať aktívnym v ochrane planéty. Akcia môže byť miestnou, národnou či medzinárodnou iniciatívou, individuálnou alebo kolektívnou. Každý človek má možnosť rozhodnúť sa.

Portál Programu Organizácie Spojených národov pre životné prostredie (UNEP) zverejnil na tohtoročnú tému Svetového dňa životného prostredia rozhovor s britským prírodovedcom, moderátorom, scenáristom a producentom Sirom Davidom Frederickom Attenboroughom. "Stačí jednoduchý čin, aby sa človek priblížil k prírode a keď tak urobí, zrodí sa vášeň, ktorá vytrvá navždy," uviedol 91-ročný popularizátor prírodných krás celého sveta. Prírodovedec v rozhovore pripomenul, že na "záchranu našej planéty sa Parížska dohoda musí uplatňovať už od teraz" a "požiadal USA, aby od dohody neodstúpili".

Americký prezident Donald Trump 1. júna v Bielom dome vyhlásil, že USA odstúpia od klimatickej dohody, pretože podľa neho je pre Američanov neúnosne drahá. Chce vyrokovať takú, ktorá bude pre USA "spravodlivá".

Konferencia OSN o zmene klímy sa konala v dňoch 30. novembra - 12. decembra 2015 v Paríži ako zasadnutie Konferencie zmluvných strán (COP 21) Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (JNFCCC) a 11. zasadnutie zmluvných strán (CMP 11) Kjótskeho protokolu. Zmluvné strany 12. decembra 2015 dosiahli novú svetovú dohodu, týkajúcu sa klimatických zmien, ktorá predstavuje vyvážený výsledok a obsahuje akčný plán na udržanie globálneho otepľovania pod hranicou dvoch stupňov Celzia.

Významné svetové budovy na svete - v Číne, Thajsku, Maroku i Kanade - budú osvietené zelenou farbou pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa životného prostredia.

Svetový deň životného prostredia je spomienkou na prvú konferenciu OSN o životnom prostrední. Konala sa 5.-16. júna 1972 v Štokholme pod heslom "Je len jedna Zem". Delegáti zo 112 štátov na nej prerokovali prvú súhrnnú správu o stave životného prostredia a schválili Deklaráciu o životnom prostredí. Účastníci ďalej prvýkrát deklarovali právo človeka na priaznivé životné prostredie a navrhli globálny systém pozorovania Zeme. Na odporúčanie konferencie schválili členovia VZ OSN 15. decembra 1972 Environmentálny program OSN a 5. jún vyhlásili za Svetový deň životného prostredia. Stal sa platformou zameranou na upozornenie svetovej verejnosti na problematiku ochrany životného prostredia.