Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Na treťom ročníku HornonitRUN si môžu zabehať dospelí i deti

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Trasu bežeckého podujatia od Prievidze do Bojníc vybrali organizátori z dvoch dôvodov. Prievidza je centrom regiónu, Bojnice sú zasa zaujímavé z pohľadu turistických atrakcií.

Prievidza 23. januára (TASR) - Práve pri behu vznikol nápad organizovať HornonitRUN, ktorého trasa spája dve hornonitrianske mestá Prievidzu a Bojnice. Najskôr bol určený pre dospelých bežcov, o rok neskôr sa k nim pridali aj deti. Športové podujatie pod organizačnou taktovkou občianskeho združenia Hornonitriansky beh vstúpi tento rok do svojho tretieho ročníka.

"Začiatkom roka 2015 som si uvedomila, že na mojej obľúbenej bežeckej trase, kde som roky behávala celkom sama, zrazu stretávam akosi veľa iných bežcov. Áno, bežecký boom dorazil konečne aj do Prievidze, tak bol najvyšší čas niečo zorganizovať," priblížila pre TASR riaditeľka podujatia Magdaléna Dorčáková. Hneď na to sa podľa svojich ďalších slov obrátila so žiadosťou o súhlas s pretekmi na predstaviteľov samospráv a keďže sa stretla s pozitívnymi ohlasmi, okamžite sa pustila do realizácie zámeru.

Trasu bežeckého podujatia od Prievidze do Bojníc vybrali organizátori z dvoch dôvodov. Ako vysvetlila Dorčáková, Prievidza je centrom regiónu, Bojnice sú zasa zaujímavé z pohľadu turistických atrakcií. "Preto sme od začiatku hľadali možnosti, ako spojiť obe mestá tak, aby sme účastníkom ponúkli zaujímavú trasu s panorámou ako Prievidze, tak aj Bojníc," poznamenala.

Prvý ročník podujatia v septembri 2015 ponúkol kategórie pre dospelých bežcov, v rámci druhého už vytvorilo občianske združenie i tie pre deti. "Príprava prvého ročníka bola aj pre nás organizátorov nová skúsenosť. Preto sme sa zámerne nepúšťali do ďalších sprievodných aktivít, keďže tie by si tiež vyžadovali určitý čas a energiu, a snažili sme sa plne sústrediť na prípravu hlavných behov na päť a desať kilometrov. Detské behy sme v tom čase odsunuli na neskôr a sme veľmi radi, že sa nám podarilo zaradiť ich do programu hneď počas druhého ročníka," ozrejmila riaditeľka pretekov.

Inšpiráciou podľa nej bol pre nich desaťročný Dominik, ktorý na prvom ročníku spolu so svojou mamou úplne bez prípravy a vo výbornom čase zabehol päťkilometrovú trať. "Záujem o detské kategórie bol veľký, dokonca väčší ako naše predpoklady a kapacity, preto v tejto aktivite určite chceme pokračovať aj naďalej a možno detské behy ešte rozšíriť a zatraktívniť," avizovala.

V minulom roku privítalo bežecké podujatie na štarte dovedna 240 malých i veľkých pretekárov v troch detských a dvoch hlavných kategóriách. Na štart sa postavili profesionáli i začínajúci bežci, mladí juniori aj veteráni, tiež deti s rodičmi, a to nielen z regiónu hornej Nitry, ale aj z Bratislavy, Nitry, Lučenca, Banskej Bystrice či Žiliny. "Robíme všetko pre to, aby sa uskutočnil aj tretí ročník HornonitRUNu a aby bol opäť o niečo kvalitnejší, atraktívnejší a väčší, aby sme oslovili ešte viac bežcov nielen z blízkeho okolia, ale z rôznych kútov Slovenska," podotkla riaditeľka pretekov.

Zámerom usporiadateľov je podľa slov Dorčákovej organizovať kvalitné a bezpečné preteky, podujatie, kde si účastníci môžu zasúťažiť, otestovať svoje vlastné schopnosti alebo si len zabehať v priateľskej atmosfére a zdieľať radosť z pohybu s inými nadšencami s rovnakou vášňou pre beh. "Samozrejme, atraktívne výhľady na Bojnický zámok sú určite príjemným a vítaným bonusom. Snažíme sa ponúknuť účastníkom aj niečo navyše a hľadáme možnosti spolupráce aj s inými subjektmi, napríklad s bojnickou zoo," uzavrela.