Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Na rakúskom zámku Schloss Hof budú širšie veľkonočné trhy

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Organizátori v tomto najväčšom barokovom vidieckom sídle Rakúska pripravujú program aj pre malých návštevníkov.

Bratislava 29. marca (TASR) – Tohtoročné víkendové podujatia na rakúskom zámku Schloss Hof neďaleko Bratislavy začínajú veľkonočnými trhmi. Okrem dvoch tradičných predsviatočných víkendov (1. - 2. a 8. - 9. apríla) tento rok budú prvý raz aj počas veľkonočného víkendu (15. - 17. apríla).

"Na zámockom statku otvoria svoje stánky vystavovatelia z regiónu a ponúknu originálne jarné ozdobenie príbytkov či inšpirácie na ich skrášlenie. Pestrú veľkonočnú ponuku desiatok vystavovateľov budú dotvárať dekorácie zo živých kvetov, kraslice vyrábané najrozličnejšími technikami, drobné interiérové doplnky a množstvo tradičných i netradičných pokrmov a nápojov, ktoré stoja za ochutnávku. O spríjemnenie atmosféry sa postará miestna dychová kapela," uviedla zámocká sprievodkyňa Barbora Hromjáková.

Organizátori v tomto najväčšom barokovom vidieckom sídle Rakúska pripravujú program aj pre malých návštevníkov. Na nich čaká viacero aktivít v Detskom a rodinnom svete Bäckenhof, kde si môžu vyskúšať svoju šikovnosť a fantáziu na workshopoch v dielničkách veľkonočného zajačika. Pri prechádzke po zámockých pasienkoch nahliadnu do života aj raritných zvieratiek, môžu sa povoziť na poníkoch alebo pozrieť sa na areál zo zámockého koča s konským dvojzáprahom.

"Počas veľkonočného víkendu bude program obohatený o špeciálne detské prehliadky. K veľkonočným zvykom v Rakúsku neodmysliteľne patrí obľúbené hľadanie vajíčok, niekoľko z nich bude roztrúsených v zámockých záhradách. Kto bude šikovne hľadať, ujde sa mu aj sladká odmena," sľubuje Hromjáková.

Novinkou v zámockých komnatách je výstava k 300. výročiu narodenia uhorskej panovníčky Márie Terézie, ktorá výrazne ovplyvnila aj dianie na našom území. K tradičnému zámockému prehliadkovému okruhu pribudlo 13 novootvorených miestností s exponátmi o tejto významnej osobnosti 18. storočia. Prostredníctvom originálnych exponátov sa návštevník dozvie viac o jej živote, rodine i vojenských spojencoch a nepriateľoch. V tri kilometre vzdialenom zámku Niederweiden je ďalšia časť výstavy s tematikou reforiem Márie Terézie. Tie prispeli k budovaniu modernej spoločnosti a týkali sa riadenia štátu aj života všetkých jeho obyvateľov, čiže i našich predkov.