Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Náhradný domov si pripomína 10 rokov svojej existencie

Foto: Liga proti rakovine

7. septembra 2004 sa otvorili dvere na útulne a prakticky vybavených bytoch v lokalite bratislavských Kramárov.

Bratislava 17. septembra (OTS) - Liga proti rakovine v nich ponúkla a dodnes poskytuje ubytovanie rodinám, ktoré sa ocitli v najnáročnejšej životnej situácii, súvisiacej s onkologickým ochorením ich dieťaťa.

Jedným z efektívnych a zmysluplných projektov, ktoré sú realizované na pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám, je „Ubytovacie zariadenie“ pre rodičov či príbuzných hospitalizovaných detských onkologických pacientov z celého Slovenska. Umožňuje deťom, liečeným na detskej onkológii, mať pri sebe počas liečby a hospitalizácie niekoho z rodiny. Toto vytvára prvý predpoklad úspešnejšieho zvládnutia liečby, pretože prítomnosť člena rodiny má veľmi dobrý účinok na psychiku pacienta, ktorá následne môže pozitívne ovplyvniť liečebný proces.

Zariadenie, ktoré si vyslúžilo pomenovanie náhradný „domov-domček“, umožňuje poskytnúť v rovnakom čase ubytovanie pre 22 rodičov. Títo môžu využiť plnohodnotne zariadené byty, ktoré poskytujú všetko potrebné, čo má rodina i vo vybavení domácnosti.

Ubytovacie zariadenie v Bratislave bolo otvorené 7. septembra 2004 ako prvé z troch zariadení na Slovensku, Liga proti rakovine finančne podporila vznik podobného zariadenia i v Banskej Bystrici a prevádzkuje byt pre potreby rodičov v Košiciach.

Za 10 rokov svojej prevádzky poskytlo zariadenia náhradný domov takmer 3 tisícom ľudí., ktorí strávili v zariadení vyše 60-tisíc nocí. Náklady na prevádzku plne financuje Liga proti rakovine či už z výnosu Dňa narcisov, z asignácie 2% dane z príjmu, resp. z darov fyzických a právnických osôb. Za uplynulých 10 rokov predstavovali náklady na chod zariadenia cca 510.000,- EUR, za uplynulý rok 2013 sumu takmer 65.000,- EUR.

Liga proti rakovine ďakuje všetkých svojim partnerom, prispievateľom i sympatizantom za podporu, vďaka ktorej môže dlhodobo realizovať projekty, význam a efektívnosť ktorých je neoceniteľná pre všetkých, ktorých život je poznačený náročnou chorobou.