Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

NAJKRAJŠIE FOTKY ZATMENIA SLNKA: Takto ho Slováci aj svet už sledovali

Na snímke úplné zatmenie Slnka 22. júla 2009 v indickom meste Varanasi. Foto: TASR

Po štyroch rokoch môžeme opäť sledovať nevídané divadlo na oblohe. Nie je to prvýkrát, kedy si ľudia na Slovensku, ale aj po celom svete mohli pozrieť toto predstavenie.

Bratislava 19. marca (Teraz.sk/TASR) - Celý svet sa dnes pripravuje na zatmenie Slnka. Nie je to však v histórii prvýkrát. Naposledy sme mali možnosť vidieť na Slovensku čiastočné zatmenie pred štyrmi rokmi 4. januára 2011.

Pätnásteho januára 2010 svet pozoroval doposiaľ najdlhšie trvajúce prstencové zatmenie Slnka v treťom tisícročí.



Teraz.sk prináša unikátne fotografie zatmenia Slnka.

Slovensko


Čiastočné zatmenie Slnka sa na Slovensku začalo aj 4. januára 2011 po 8.00 h, jeho maximálna fáza nastala približne o 9.30 h a zatmenie sa skončilo okolo 11.00 h. Zatmenie Slnka malo na Slovensku magnitúdu 78 percent.
Čiastočné zatmenie Slnka 4. januára 2011 v Starej Lesnej.
Foto: TASR - Pavol Bendík


Čiastočné zatmenie Slnka 4. januára 2011 v Starej Lesnej
Foto: TASR - Pavol Bendík




Nairobi


Prstencové zatmenie Slnka pozorované v Nairobi v nedeľu 3. novembra 2013. Zvedavci mohli pozorovať zriedkavé zatmenie Slnka od východného pobrežia Spojených štátov až po rovníkovú Afriku. Išlo o vzácny astronomický úkaz, keď sa zatmenie Slnka z niektorých oblastí javilo ako úplné a z iných ako prstencové - s výrazným slnečným prstencom okolo čiernej plochy Mesiaca. Veľmi dobré podmienky boli napríklad v severnej časti Kene, kam podľa BBC organizovali pozorovacie zájazdy viaceré cestovné kancelárie.
Prstencové zatmenie Slnka pozorované v Nairobi v nedeľu 3. novembra 2013.
Foto: TASR/AP


Prstencové zatmenie Slnka pozorovanév Nairobi v nedeľu 3. novembra 2013.
Foto: TASR/AP


Čína


Najdlhšie zatmenie Slnka v 21. storočí sa začalo v Indii a pokračovalo na sever a východ do Nepálu, Mjanmarska, Bangladéša, Bhutánu a Číny. Úplné zatmenie Slnka trvalo šesť minút a 39 sekúnd.
Na snímke úplné zatmenie Slnka 22. júla 2009 v čínskom meste An-ťi.
Foto: TASR/AP


USA


V USA pozorovali v minulosti tiež zatmenie Slnka.
Slnko čiastočne zatmené Mesiacom zapadá a presvecuje konáre stromu pri americkom meste Gainesville na Floride 23. októbra 2014.
Foto: TASR/AP


Slnko čiastočne zatmené Mesiacom v americkom meste Wichita v štáte Kansas 23. októbra 2014.
Foto: TASR/AP


Austrália


Úplné zatmenie bolo možno pozorovať na svitaní v stredu 14. novembra 2012 na 150 kilometrov širokom území od austrálskeho Severného teritória po severovýchodné pobrežie krajiny. Následne sa presúvalo nad južný Tichý oceán a keďže na jeho trase nie sú nijaké ostrovy, severná Austrália bola jedinou pevninou, kde bolo úplné zatmenie pozorovateľné. Niektoré hotely v Queenslande boli na tento termín plne rezervované už vyše tri roky a do oblasti dorazilo viac než 50.000 ľudí, uviedol regionálny riaditeľ štátneho úradu pre cestovný ruch Jeff Gillies.Nadšenci sledovali vesmírne divadlo z pláží, lodí i balónov.
Úplné zatmenie Slnka v austrálskom štáte Queensland, 14. novembra 2012.
Foto: TASR


Úplné zatmenie Slnka v austrálskom štáte Queensland, 14. novembra 2012.
Foto: TASR/AP