Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Košičania chodia najradšej behávať do lesoparku v časti Furča

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tí, ktorí majú radi náročnejšie trasy, často behajú v rekreačných strediskách Alpinka a Čermeľ.

Košice 23. januára (TASR) – V metropole východu majú záujemcovia o aktívny beh viacero možností na tento druh športu. Tomáš Gáll z občianskeho združenia Active life, ktoré sa venuje nešportovcom alebo začínajúcim športovcom, tvrdí, že v Košiciach je dostatok bežeckých trás, ktoré vedia ľudí motivovať k tomu, aby si zatrénovali.

"My osobne beháme už tretí rok v štyroch lokalitách, v ktorých je to možné počas celého roka. Ide o mestskú časť Dargovských hrdinov, nazývanú Furča, kde je lesopark. Beží sa tam po sedemkilometrovom chodníku, ktorý je na to určený. Nie je tam žiadna premávka, je to veľmi dobrá trať. Druhá obľúbená a bezproblémová trať je v mestskej časti Nad jazerom a vedie popri Hornáde. Je to udržiavaný chodník, ktorý má približne deväť kilometrov. Potom behávame na sídlisku Terasa, kde bežíme po štandardných chodníkoch. Keď treba prechádzať cez križovatky, riadime sa svetelnou signalizáciou. Štvrtá trať je v rekreačnej zóne Anička, kde je to vlastne tiež bezproblémové, bez áut. Je tam jediná, nie veľmi frekventovaná križovatka, ktorú treba prebehnúť. Trať má približne 4,5 kilometra," uviedol pre TASR Gáll.

Tí, ktorí majú radi náročnejšie trasy a nestačia im podľa jeho slov tréningy organizované pre verejnosť, často behajú v rekreačných strediskách Alpinka a Čermeľ. "Sú tam náročnejšie trasy. Chodievajú sem počas roka, okrem zimy, lebo sa tam neodhŕňa sneh," priblížil.

Podľa jeho ďalších slov každá z bežeckých trás v meste má svoje čaro. "Asi najviac ľudí chodí na sídlisko Terasa, kde sú križovatky, ale najmä preto, lebo je to veľmi dobrý dopravný uzol. Ostatné bežecké trasy sú mimo sídliska alebo na okraji mesta, čiže sa tam treba dopraviť. Avšak možno najobľúbenejšia, ktorá sa ľuďom najviac páči, je práve lesopark na Furči a potom na sídlisku Jazero, keďže je to rovinka s dobrým prevýšením," doplnil Gáll.

V rámci aktivít združenia Active life pravidelne organizujú v Košiciach, Prešove a Michalovciach bežecké tréningy. Podľa oficiálnych štatistík sa do jeho aktivít za tri roky zapojilo viac ako 19.500 ľudí.

"Beh je najjednoduchšia forma rozhýbania sa. Máme skúsenosť, že po behu sa človek začína venovať aj iným športom a aktivitám. Beh je najbežnejší a najmenej finančne náročný základ," tvrdí Gáll.

Počas bežeckých podujatí v Košiciach využívajú aj takzvaných 'odkláňačov'. "Sú to ľudia, ktorí na trati dohliadajú na to, aby sa nič nestalo a sú na komplikovaných križovatkách v reflexných vestách. Niektoré svetelné križovatky sú vo večerných hodinách vypnuté, semafory len blikajú. Keď tam vodič vidí niekoho v reflexnej veste alebo zimnej bunde, tak spomalí a viac reaguje," vysvetlil Gáll.