Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Magazín

Najväčší výrobca vlajok v USA prestal vyrábať vlajku Konfederácie

Konfederačná vlajka veje pri štátnej budove v Columbii, v americkom štáte Južná Karolína 19. júna 2015. Stovky aktivistov sa zhromaždili v sobotu 20. júna pred budovou úradu vlády v štáte Južná Karolína, kde vyzývali na odstránenie tamojšej vlajky Konfederácie. Foto: TASR/AP

Šéf spoločnosti Carter Beard povedal pre webovú stránku NJ.com, že vlajka sa stala symbolom negatívnej stránky dejín tejto krajiny.

Roseland 24. júna (TASR) - Najstarší a najväčší výrobca vlajok v Spojených štátoch sa rozhodol zastaviť výrobu a predaj vlajok Konfederácie. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Firma Annin Flagmakers, fungujúca už od roku 1847, oznámila svoje rozhodnutie v utorok. Oznámenie spoločnosti so sídlom v americkom štáte New Jersey prišlo v čase výziev adresovaných štátu Južná Karolína, aby odstránil červeno-bielo-modrú vlajku Konfederácie zo sídla svojho štátneho zákonodarného zboru.

Výzvy súvisia s minulotýždňovou streľbou v historickom kostole Afroameričanov v juhokarolínskom meste Charleston, kde bolo zabitých deväť ľudí.

Šéf spoločnosti Carter Beard povedal pre webovú stránku NJ.com, že vlajka sa stala symbolom negatívnej stránky dejín tejto krajiny.

Beard dodal, že výroba a predaj vlajok predstavuje iba malú časť firemného podnikania. Podľa Beardových ďalších slov ľudia, ktorí vnímajú vlajku ako symbol štátu alebo dejín tohto regiónu, si ju môžu zaobstarať prostredníctvom iných predajcov.

Masakry v kostole afroamerickej cirkvi v Charlestone sa dopustil údajne rasisticky motivovaný mladý beloch, ktorý sa predtým fotografoval s vlajkou Konfederácie. Jeho čin vyústil do výzvy na odstránenie tejto vlajky, pod ktorou bojovali separatistické štáty Juhu počas občianskej vojny v rokoch 1861-65.

Vlajku Konfederácie považujú mnohí za rasistický symbol z čias otroctva, využívaný na zastrašovanie černošského obyvateľstva, zatiaľ čo mnohí bieli Južania ju považujú za symbol svojho dedičstva a spôsob, ako si uctiť vojnové obete svojich predkov.