Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Najvyšší súd sa bude zaoberať odvolaním proti nevydaniu Polanského

Režisér Roman Polanski , archívna snímka Foto: TASR/AP/Alik Keplicz

Podľa Ziobrovho názoru Polanského chráni pred vydaním do USA jeho status celebrity.

Varšava 5. decembra (TASR) - Poľský najvyšší súd sa v utorok začne zaoberať odvolaním voči rozhodnutiu o nevydaní svetoznámeho filmára Romana Polanského do USA, ktorého v zámorí stíhajú kvôli deliktu sexuálneho charakteru spred takmer 40 rokov.

Obvodný súd v Krakove zamietol vlani v októbri žiadosť Spojených štátov o Polanského vydanie. Podľa verdiktu súdu by takýto krok bol na základe poľských zákonov neprípustný. Prokuratúra nenašla nijaký dôvod na to, aby sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala.

V novembri však v Poľsku nastúpila nová vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá zaujala k prípadu Polanského iný postoj. Nový šéf rezortu spravodlivosti Zbigniew Ziobro, ktorý je zároveň aj generálnym prokurátorom, už krátko po svojom nástupe avizoval, že chce príslušné súdne rozhodnutie preskúmať.

Podľa Ziobrovho názoru Polanského chráni pred vydaním do USA jeho status celebrity. Verdikt krakovského súdu je podľa neho v rozpore s poľsko-americkou extradičnou dohodou, na základe ktorej by mal byť režisér vydaný na stíhanie do USA, kde na neho vydali zatykač a hrozí mu súdny proces.

V podobnom duchu sa nesie aj odvolanie námestníka generálneho prokurátora Roberta Hernanda, v ktorom sa hovorí o porušení poľských predpisov trestného stíhania, neopodstatnenom akceptovaní argumentov obhajoby či nevyužití možnosti dostatočného objasnenia skutkovej podstaty. S prerokúvaním tohto odvolania začne v utorok poľský najvyšší súd, informovala dnes spravodajská televízia TVN24.

Držiteľ Oscara s poľským a francúzskym občianstvom má obmedzené možnosti cestovania vzhľadom na zatykač Interpolu platný v 188 krajinách. Vydaniu sa však vyhýba tým, že cestuje len medzi Francúzskom, Poľskom a Švajčiarskom, kde žiadosť o jeho vydanie odmietli v roku 2010.

Medzičasom 83-ročný Polanski sa v roku 1977 v USA priznal k pohlavnému styku s 13-ročným dievčaťom počas fotografovania v Los Angeles. S americkou prokuratúrou uzavrel dohodu o vine a treste. Polanski však krátko pred vynesením verdiktu z USA ušiel v presvedčení, že sudca zrejme dohodu o vine a treste zruší a pošle ho za mreže na dlhé roky.