Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Nákladná loď Dragon sa spojila s ISS, astronautom doviezla aj zmrzlinu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Šesťčlennej posádke ISS však doviezla aj 20 laboratórnych myší či množstvo zmrzliny rôznych príchutí a narodeninovú tortu.

Mys Canaveral 16. augusta (TASR) - Nákladná kozmická loď Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX sa dnes spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS). Astronautom priviezla takmer tri tony nákladu, prevažne zariadení na vykonávanie rôznych vedeckých experimentov, napríklad na monitorovanie kozmického žiarenia.

Šesťčlennej posádke ISS však doviezla aj 20 laboratórnych myší či množstvo zmrzliny rôznych príchutí a narodeninovú tortu. Tá je určená pre amerického astronauta Randolpha Bresnika, ktorý v septembri oslávi 50 rokov.

"Blahoželáme k dobre odvedenej práci," odkázalo astronautom riadiace stredisko v americkom Hustone.

Americký astronaut Jack Fischer povedal, že dovezené zariadenie posádke vystačí na viac ako 250 experimentov, ktoré plánuje vykonať v nadchádzajúcich mesiacoch.

Bezposádkovú loď Dragon vyniesla do kozmu raketa Falcon 9, ktorá na svoju v poradí trinástu zásobovaciu misiu odštartovala v pondelok o 18.31 h SELČ z Kennedyho vesmírneho centra na floridskom Myse Canaveral. Časť rakety krátko po vynesení lode úspešne pristála na Myse Canaveral, čo umožňuje jej recykláciu a teda zníženie výrobných nákladov.